Hirdetés
Évek óta hordták ide a szemetüket az emberek, eljött a rendrakás ideje

Felszámolják a patkánytanyát

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2020.08.06. 11:45

Az önkormányzaté lett a telek az Iszkápa-közben, elhordják róla a tíz év alatt összehordott szeméthegyet.

Hirdetés

„Mester! Jöjjön már, mester!” – integet egy utánfutóját szerelő, kék trikós férfi az Iszkápa-közben.

„Megyek már” – mondom megadóan. – Mi történt?

Hirdetés

„Akar látni kövér patkányt szülni?” – kérdez vissza.

„Akar a halál” – szakad ki belőlem, de végül is azért vagyok itt, hogy megnézzem azt az undorító, büdös szeméthegyet, amelyet sok éven át hordtak össze győri és környékbeli emberek. Két hét múlva a városi önkormányzat elszállíttatja, de előtte ki kell irtani az ott fészkelő patkányokat.

„Ha megbolygatjuk a szemetet, a sok száz patkánycsalád szétszalad, elfoglalja a környék pincéit, elbújik a csatornákba. Járványügyi szempontból muszáj kiirtani őket, mielőtt nekimegyünk rakodógépekkel a szeméthegynek” – magyarázza dr. Dézsi Csaba András polgármester, aki a helyszínen tart sajtótájékoztatót. Amíg gyülekeznek az újságírók, azért odanézek a kövér patkányhoz, ott gubbaszt az út szélén.

„Nem szül ez, hanem döglődik, mert bezabálta a patkánymérget” – állapítja meg szakszerűen az utánfutós férfi társa. Fog egy lapátot és agyoncsapja az állatot.

„Na, eggyel kevesebb, most már csak ezren lehetnek itt a szemétben” – nyugtázza.

„Mennyi idő alatt gyűlt össze ez a rengeteg szemét?” – tudakolom a környékbeli emberektől.

Hipp-hopp, kinőtt a földből” – feleli szemrebbenés nélkül egy borostás férfi. „Valaki elkezdte idehordani a lomizásból megmaradt biciklivázat, ágybetétet, autógumit, aztán jöttek a szaros pelenkák, a roncs babakocsik, sok ezer kólásflakon, sörösdoboz, törött bútor, bedöglött hűtő, rossz fazék…”

Meg látom, van azért itt vagy száz méter rézkábelvédő műanyag is…” – jegyzem meg.

„Ja, jól veszik a rezet a MÉH-nél” – bólint a férfi.

„Két hét múlva elkezdjük elhordani a szemetet, amely egy évtized alatt magánterületen gyűlt össze, nem éppen dicsőséges győri és környékbeli polgárok, vállalkozások jóvoltából” – kezdi sajtótájékoztatóját dr. Dézsi Csaba András. „Eddig csak figyelmeztetni, büntetni tudtuk a telek magántulajdonosát, aztán behívtam az irodámba, és azt javasoltam neki: adja a területet az önkormányzatnak, s akkor nem őt terheli a szeméthegy felszámolásának hatalmas költsége. Megállapodtunk, a lehető legrövidebb idő alatt rend lesz itt, és nyertünk egy telket is.”

A polgármester beszéde alatt néhány patkány zavartalanul jár-kel a szemétkupacon. Hogy mi lehet a hegy gyomrában, azt elárulja a folytonos mocorgás, a szakemberek szerint legalább ötszáz patkányfészek alakult ki a kupac közepén.

„Fél év alatt számomra feketén-fehéren kiderült, hogy a hagyományos közterületi ellenőrzés sem a parkokban, sem a szelektív gyűjtőedények környékén nem elég hatékony” – folytatja a polgármester. „Jövő pénteken rendkívüli közgyűlésen javaslom, hogy bontsuk ketté a feladatot: alakuljon egy városőrség, amelynek szakember tagjai folyamatosan őrködjenek a kijelölt helyszíneken, kapják el, s adják át a rendőrségnek az illegális szemétlerakókat. A másik önkormányzati szolgálat pedig a mezőket, parkokat védje.”

„Örülök neki, hogy a polgármester úr megtalálta a megoldást a régóta húzódó, áldatlan állapot megszüntetésére” – jegyzi meg dr. Fekete Dávid önkormányzati képviselő. „Szereltettünk már kamerákat is ide, de másnapra azokat is megrongálták. Az önkormányzatnak mostantól lesz joga érvényesíteni tulajdonosi szigorát és közösségi szándékait ezen a területen.”

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr | #Győr+ TV | #környezetvédelem |
likeold
a fb oldalunkat