Matematika verseny harmincadszor

Fotó: Vig Norbert
JKA
2022.02.26. 13:27

Huszonkét középiskola több mint száz diákja mérte össze a számok világában való jártasságát szombat délelőtt a Jedlik Ányos Gépipari Technikumban. A Bolyai János Matematikai Társulat Győri és Soproni Tagozata idén immár harmincadik alkalommal rendezte meg a Megyei Középiskolai Matematika Versenyt.

Négy kategóriában folyik a verseny. Egyikben a gimnazisták, a másikban a technikumok, illetve szakközépiskolák tanulói versenyeznek, korcsoportonkénti megoszlásban, külön a 9-10. és a 11-12. osztályos fiatalok. ”– kezdte a Győr+ Média érdeklődésére dr. Csóka Gézáné, a Bolyai Társulat elnöke, a program szervezője.

A feladatok összeállításánál figyelünk arra, hogy a tantárgyi követelményekre alapozzunk, így biztosítva a sikerélményt. Azt is fontosnak tartjuk, hogy azoknak a diákoknak is kihívás és megfelelő erőkifejtés legyen, akik komolyabb matematikai megmérettetésen is részt vesznek. A ma itt lévők közül többen indulnak az országos középiskolai tanulmányi verseny döntőjén. Erre a megyei matematika versenyre a kollégák a kezdetektől szívesen jönnek. Harminc éve mindig február utolsó szombatján rendezzük meg, más és más helyszínen. Idén a Jedlik iskola vállalta a házigazda szerepét.”

Adódik a kérdés, hogyan is lehet közelebb hozni a matematikát a fiatalokhoz, hiszen sokan túl elvontnak tartják annak ellenére, hogy nem létezik nélküle egyetlen természettudomány sem?

A nemzeti alaptantanterv és a jelenlegi tankönyvek, valamint az érettségi követelmények is egyre inkább a gyakorlati alkalmazást próbálják közelebb hozni a gyerekekhez. Saját iskolánkban, a Jedlikben szerencsére jók a tapasztalataink, az itt tanulók többségének nem mumus a matematika, az órák hangulata, az alkalmazott módszerek nem félelmet, hanem érdeklődést keltenek bennük a tárgy iránt.” – hangsúlyozta dr. Csóka Gézáné.

Galéria: Vig Norbert

Tv-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #matematika | #Oktatás | #verseny |