Már van magyar dinnye a piacon

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2024.06.28. 10:31

Korábban érkezett az idén a magyar dinnye, már a Vásárcsarnok árusainál is ott van a pultokon a hazai termesztésű piros belű. Három héttel előbb kapható a magyar gyümölcs a piacokon, mint általában, ráadásul nagyon jó áron is nyitott sokak kedvence. Az első csarnokbeli dinnyék Békés megyéből érkeztek és a korai időpont ellenére már most nagyon finomak.

A győri Vásárcsarnokban is van már magyar görögdinnye, erről számolt be Híradónk állandó piaci szakértője. A kereskedő stábunk kedvéért fel is szelt egyet az idei első, haza termesztésű pirosbelűek közül.

”Ezen a héten érkezett az első szállítmány magyar dinnyéből, ez Nagykamráson, Békés megyében termett, ami garancia lehet a minőségre, szép zöld kívül, gyönyörű piros belül, jó az illata, a legfontosabb jegyek alapján kiváló a szezonkezdet” – mondta Markó Vendel.

„Nagyjából három héttel korábban érkezett a magyar dinnye, de idén gyümölcs előbbre tart, szerintem heteken belül Békés és Baranya megye mellett, Tolnából és Fejérből is tudunk hozni görögdinnyét, vagyis bővülő kínálatból lehet majd válogatni” – tette hozzá a zöldség-gyümölcskereskedő.

„Eddig idén tényleg minden kedvezett a dinnyének, akkor esett sok eső, amikor kellett, rengeteget süt a nap, mostantól ez lesz a legfontosabb tényező, hogy mennyit süti majd a nap a gyümölcsöt, de nagyon jók a kilátások” – fogalmazott a szakember.

Magyarországon az éves dinnyefogyasztás 10 kilogramm/fő körül alakul. De a hazai piacon túl külföldre is szállítanak körülbelül 40-50 ezer tonnát. Mivel korábban indult a dinnyeszezon, idén rekordokat dönthet a gyümölcs, mert jó esetben akár szeptember elejéig tarthat a szezon.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #dinnye | #Győr | #híradó | #vásárcsarnok |