Május 17.: Első győri állatvédelmi nap a Dunakapu téren

Földvári Gabriella Illusztráció: depositphotos.com
2023.05.11. 15:05

Május 17-én kutyák, cicák, madarak, és számos kisállat lepi el a Dunakapu teret az első győri jótékonysági állatvédő napon, ahol az állatvédő és -mentő szervezetek munkájával ismerkedhetünk meg és kaphatunk hasznos tanácsokat a háziállattartással kapcsolatban. Az eseményhez csatlakoznak a motorosok is, ugyanis Győrből indul az Open Road Tour és itt leplezik le az új elektromos Harley Davidson Breakoutot. A jó hangulatról pedig Rock Milady és DJ Dominique gondoskodik.

Az első győri, jótékonysági állatvédelmi napon mintegy 15 győri és környékbeli, állatvédelemmel foglalkozó szervezet vesz részt, akik képviselőivel pódiumbeszélgetések lesznek. Dr. Dézsi Csaba András a kezdeményezésről elmondta, hogy polgármesterként rendkívül fontos számára a környezetvédelem, amely szoros összefüggésben van az állatvédelemmel, ezért rendezik meg hagyományteremtő szándékkal az eseményt.

„Humanista ember vagyok, arra tettem fel az életemet, hogy embereket gyógyítsak, mentsek, én úgy gondolom, hogy az állatok is nagyon fontos részei az életünknek, hiszen ha egy állatot befogadunk, arra kellene felesküdnünk, hogy élete végéig a gondját viseljük. Sokan ezt nem teszik meg, játékszernek tekintik őket, megunják a házi kedvencet, amikor gond van vele. És kiteszik. Fontos, hogy tudatosítsuk az emberekben, hogy a felelős állattartás ott kezdődik, hogy vegyünk-e állatot, vagy ne, ivartalanítsuk-e macskát, vagy ne. Van tehát miről beszélni, ezért az állatvédő és -mentő szervezetekkel közösen kívánjuk felhívni a figyelmet az állattartással kapcsolatos kérdésekre.

Nagy Péter, az Emberek az Állatokért Alapítvány elnöke, a Győri Állatmenhely vezetője lapunknak arról beszélt, hogy az ország egyik legrégebbi állatvédő szervezeteként az egyik legnagyobb állatmenhelyet tartják fent. „Ez a regionális rendezvény is jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet az állatvédelem problémájára, hogy kiemelt hangsúlyt fektessünk a prevencióra. Mi információs kiadvánnyal, pódiumbeszélgetéssel készülünk, viszünk ki kutyákat, cicákat, akiket lehet simogatni. Ezzel is szeretnénk népszerűsíteni az állatmenhelyet, hogy jöjjenek örökbe fogadni vagy segíteni az emberek.”

Az állatmenhelyen havonta több száz önkéntes fordul meg, akik kutyát sétáltatnak, segítenek, támogatják az alapítványt. A menhely egyébként folyamatosan telt házzal működik, ami 130-140 kutyát és 60-70 cicát jelent.

A színpadon kívül is beszélgetni lehet az alapítványok képviselőivel 15 és 19 óra között, valamint lesz mentőkutyás akció, a Xantus János Állatkert is tart bemutatót és megismerkedhetünk a border collie-kal.

Készül egy „útlevél”, amibe ha mindegyik megjelent alapítványtól begyűjtik a pecsétet, azt bedobhatják a gyűjtőládába a szervezők pedig értékes nyereményeket sorsolnak ki. A pecsétért meg kell dolgozni, az egyesületek kérdésekkel készülnek, a helyes válaszért cserébe jár a pecsét.

A gyerekeket gumiabroncsokból épített, állatokat formázó játszótér várja, valamint kézműves foglalkozással készül a családoknak a Generációk Háza. A jó hangulatról 19 órától RockMilady, 20 órától a Harley Davidson Breakout-bemutató, 20.15-től DJ Dominique gondoskodik. 

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Illusztráció: depositphotos.com