Hirdetés
Elismerés a polgármesternek

Lovagrendi kitüntetést kapott Dr. Dézsi Csaba András

Fotó: Marcali Gábor
Papp Zsolt
2020.09.17. 18:26

A Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend Magyar Nagyperjelsége Győr polgármesterét a nagyperjeli érdemrenddel tüntette ki.

Hirdetés

Az elismerést a lovagrend magyar nagyperjele, Chev. PhD Dr. Pellek Sándor KLJ, orvos ezredes adta át a győri városháza dísztermében rendezett lovagrendi ünnepségen. A méltatás szerint Prof. Dr. Dézsi Csaba András a nagyperjeli érdemérmet az elmúlt évtizedekben végzett környezetvédelmi munkássága és az orvostudomány területén végzett kimagasló szervező és klinikai munkájának elismeréseként vehette át. Ahogy az ünnepségen elhangzott, a társadalmi elismerés fő kritériuma a győri szívcentrum megszervezése és a megalakulásától végzett több ezer eredményes szívkatéteres beavatkozás, valamint a fiatal generáció szakmai elfogadása, betanítása és a szakmai folytonosság alapjainak stabil biztosítása. „Emberi hozzáállása, orvosi felkészültsége sok ezer ember életét mentette meg és visszaadta munkaképességét.” – szerepelt a laudációban. A nagyperjel mindezt azzal egészítette ki, hogy a környezetünk védelme érdekében fontos lépés volt a város Környezetvédelmi Bizottságának életre hívása is.

Fotó: O. Jakócs Péter

„A gyógyítás, jótékonyság, a környezetvédelem, valamint a kereszténység védelme olyan feladatok, amelyeket a rend hosszú idő óta képvisel, és amelyek napjainkban fokozottan is aktuális kérdések.” – fogalmazott válaszában a polgármester. Mint mondta, büszkék lehetünk arra, hogy miután visszafoglaltuk a várat a törököktől, II. Rudolf császár rendelete alapján Győr keresztek állításával mondott hálát Európa azért, hogy megállítottuk az oszmán birodalom terjeszkedését, vagyis Győr is a kereszténység védelmét szolgálta. A polgármester kiemelte, a közelmúltban felkutatták ezeket a kereszteket, amiről Orbán Viktor miniszterelnöknek is beszámolt. Bejelentette, jövőre, a várossá válásunk 750. évfordulója alkalmából mindezen történelmi tények emlékére magunk is Győr keresztet állítunk. Kiemelte, az orvosi munka és a polgármesterség is egy hivatás, és már a városvezetői jelöltséget is azzal a feltétellel vállalta el, hogyha közben tovább gyógyíthat. Végezetül köszönetet mondott a lovagrendnek tevékenysége elismeréséért.

Hirdetés
Fotó: O. Jakócs Péter

Az ünnepségen Chev. Dr. Bognár László KLJ Emeritus Referendary ismertette a lovagrend történetét, amely 1120-ig nyúlik vissza. A Szent Lázár Ispotály a leprások gyógyhelye volt, ahová a Szentföldön harcoló lovagrendek megbetegedő tagjai kerültek, és váltak a Szent Lázár rend tagjaivá. 1253-ban IV. Ince pápa engedélyezte, hogy a lovagrend élére ne leprában szenvedő, hanem egészséges lovagot válasszanak. A Szentföld elvesztése után a XIII. században a rend megtalálta útját Európában, de Magyarországon már ennél is korábban, 1162-ben megjelentek a Bakonybéli Apátság erdejében. A huszadik századtól a rend egyre több európai országban terjesztette ki tevékenységét, és Mindszenty József bíboros is a rend tagja volt. A lovagrend, és azon belül a magyar nagyperjelség is a keresztény hit védelme mellett karitatív tevékenységet folytat, amelyet a rászorulók és elesettek érdekében végez.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #elismerés | #Győr+ TV |
likeold
a fb oldalunkat