Díszpolgári vacsora a 400 éves palotában

„Ismertessük meg életutunkat és aktivitásunk nem lesz hiába!”

P. Csapucha Adrienn Fotó: Marcali Gábor, Vig Norbert
2024.04.23. 20:35

Díszpolgárok találkoztak kedden este a festői, 400 éves Zichy-palota miliőjében, ahol a 2024-es kitüntetetteket külön köszöntötték a megjelentek. A polgármester tavaly indította el a kezdeményezést, hiszen fontos, hogy így is tisztelegjenek a Győrért tevékenykedő, áldozatos munkát végző szakemberek előtt. A gálavacsorán elsőként dr. Dézsi Csaba András mondott beszédet, de a címet birtokló díszpolgárok nevében köszönetet mondott Görbicz Anita és dr. Kerényi Ervin Nándor is, hisz számukra is nagy megtiszteltetés, hogy tagjai lehetnek ezen alkotó, fontos értékeket képviselő közösségnek.

Boldogasszony anyánk, vagyis a magyarság korábbi katolikus himnusza csendült fel elsőként az esten, a produkciót egyébként már jól ismerhetik a győriek, hiszen Németh Hajnal Auróra mesés divatbemutatóján többször hallhatták már a városban, így a Zichy-palotában is.

Most egy egészen más ünnepi eseményen hatolt a lelkek mélyéig a 18. századi mű és annak előadója, az énekes Pálfi Boglárka csodás hangjával varázsolta el a megjelenteket.

A zenei felvezetést követően az est házigazdája, dr. Dézsi Csaba András köszöntötte a meghívott vendégeket. „Ma lehetőségünk nyílik arra, hogy városunk legkiválóbb személyiségeivel ünnepeljünk. Örömömre szolgál, hogy újra itt lehetünk együtt, de elsőként emlékezzünk meg tavaly elhunyt díszpolgár társunkról prof. dr. Rechnitzer Jánosról– kezdte a polgármester, majd az egy perces néma főhajtást követően úgy folytatta: különös a helyszín is, hiszen olyan története van a Zichy-palotának, mely Győrt is formált.

A városvezető a március 15-ei ünnepségen kitüntetett új díszpolgárokat köszöntötte, a megjelent dr. Kerényi Ervin Nándort, Kulcsár Bélát és Zalán Barnabást, távollétében pedig Villányi Tibort.

„Önök azok, akik példaértékű szolgálatukkal, munkájukkal méltóvá váltak erre az elismerése. Ez a cím nemcsak elismerés, hanem kötelezettség is, arra ösztönöz minket és Önöket, hogy Győr még jobban fejlődjön, még szebb legyen. Ez az est nem csupán a múlt tisztelete, hanem a jövőbe tekintés ideje is. Büszke vagyok rá polgármesterként, hogy láthatom az egészségügyi, gazdasági, közoktatási és kulturális fejlődését a városunknak, melyhez Önök is nagyban hozzájárultak, nevük egyfajta szimbólummá vált, szívükön viselik közösségünk fejlődését. Legyen ez az ünnep a közösségünk összetartozásának ünnepe is” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András.

A vacsorát megelőzően Benkovich Ferenc atya mondott asztali áldást, majd a Győri Filharmonikus Zenekar művészei, Molnár Dénes csellóművész és Budai Sándor a társulat nagybőgőművésze szórakoztatták a vendégeket.

A gála tematikája a fiatalokat helyezte a középpontba, így a legfiatalabb díszpolgár, Görbicz Anita mondott beszédet a keddi rendezvényen.

„A hozzám közel állók tudják, hogy legszívesebben a kézilabdáról beszélek. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy aktív sportolói karrierem után most is ezen a területen tevékenykedhetek. 2020-ban nagy megtiszteltetés volt mikor díszpolgárrá választottak. Ez a cím egyszerre jelenti számomra, hogy győri lány vagyok, hogy itt váltam felnőtté és itt élhettem át életem nagy fordulópontjait. Sportolóként célokért, többnyire a legnagyobb célokért küzdöttem. Tudjuk, hogy a befektetett energia meghozza a gyümölcsét, ezért minden fáradtság elmúlt, amikor egy-egy trófeát felemelhettem. Továbbra is azért küzdök, hogy a Győri Audi ETO KC fiataljai minden támogatást megkapjanak fejlődésük érdekében, hogy a felnőtt csapat mellett az utánpótlásnevelés is a középpontban legyen. Célunk egy olyan akadémia megteremtése, ahol ezeket a célokat közösen elérhetjük. Győr városa nem csupán az otthonom, hanem inspirációim forrása is. Mindig is büszkén képviseltem a városomat, továbbra is arra törekszem, hogy tovább gazdagítsam az értékeit” – hangsúlyozta a Győri Audi ETO KC elnöke.

Az idei díjazottak közül dr. Kerényi Ervin Nándor szólt az est résztvevőihez. „Nagy megtiszteltetés ehhez a közösséghez tartozni. Mindennek Győr a kiindulópontja. Öröm tapasztalni a város fejlődését, gyarapodását, hiszen számos területen fejlődött az utóbbi időszakban, így a többi között a kultúra területén is jelentős beruházások valósulhattak meg. Büszkék lehetünk Győrre, éljünk a lehetőségekkel amit városunk kínál” – mutatott rá az értékek fontosságára a díszpolgári cím boldog tulajdonosa, és végül úgy zárta: „Az ember annyit ér, amennyit használ. Ismertessük meg életutunkat egymással és a fiatalokkal és aktivitásunk nem lesz hiába.”

A gálán a Győr Közművelődéséért Díjban részesült Hangraforgó együttes, azaz F. Sipos Bea és Faggyas László énekelt versekkel örvendeztették meg az ünneplő közönséget.

Galéria: Marcali Gábor

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid