Levéltári Nap huszonegyedszer

Fotó: Ács Tamás
J.K.A.
2022.10.13. 14:25

Immár huszonnegyedszer tartottak szakmai konferenciát a győri levéltárosok, akikhez egy évtizede a megyében dolgozó kollégáik is csatlakoztak.

A rendezvénynek a Brenner János Hittudományi Főiskola adott otthont, a megjelenteket elsőként dr. Veres András köszöntötte. A megyéspüspök elmondta, hogy intézményük nyitott és örömmel várja a kutatókat, hiszen a történelmi helyzetből adódóan az egyházmegye olyan komoly levéltári anyaggal rendelkezik, amely nélkül a világi kutatás sokszor lehetetlenné válna. A főpásztor örömmel tapasztalta a szakmai összetartást, a különböző levéltárak közötti komoly együttműködést, mely a munka hatékonyságát erősíti, ezáltal pedig a múlt hitelesebb ismerete tárulhat fel előttünk.

Üdvözölte a résztvevőket dr. Pergel Elza is. Győr alpolgármestere arról beszélt, mennyire fontos, hogy a polgárok büszkék lehetnek nagy múltú városukra, annak történelmére, kulturális, szakrális, tudományos, épített értékeire. Mindezek írott dokumentumait őrzik a levéltárak, melyek nemcsak kutatások, tanulmányok bázisául szolgálnak, hanem az egyszerű látogatónak is értékes információkkal bővítik ismereteit. Éppen ezért nagy szükség van a levéltárosok magas szintű, alapos, kitartó munkájára. Napjainkban is egyre több nehézséggel kell szembenéznünk, fontos tehát megismernünk, hogy a különböző korok kihívásait hogyan küzdötte le az akkori társadalom, az állam és az egyház példás összefogásával. A tudás, a kitartás, a magyar öntudat generációkról generációkra öröklődik tovább, ennek bizonyítéka, hogy még mindig itt vagyunk, s egymáshoz magyarul szólunk Európa közepén.

A szakmai napon részt vevő hét intézmény munkatársaitól hallhattunk előadást – többek között – a győri végeken való költségcsökkentésről, az egyházmegye volt szerzetespapjairól, a 18. század eleji városi tanácsülésekről, Hegykő utolsó földbirtokosáról, egy 1962-es pártértekezletről, a Bős-Nagymarosi vízlépcső építési terveiről.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #levéltári nap |