Kulturális hidat képez az olimpiai Duna Feszt

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó
2023.05.26. 15:17

Bár idei évadjának utolsó bemutatóját is megtartotta a színház, nem tétlenkednek a teátrumban. A társulat június 6-a és 11-e között rendezi meg az 1. Duna Nemzetközi Színházi Fesztivált. Nagyszerű együttesek érkeznek városunkba, ahol a kultúrák keveredése különleges szórakozást kínál, mind a Nagyszínpadon, mind a Kisfaludy Teremben.

A rendezvény sajtótájékoztatóját pénteken délután tartották a Győri Nemzeti Színházban a Kisfaludy Pódiumon. A megjelenteket az önkormányzat nevében dr. Dézsi Csaba András köszöntötte. „Fantasztikus dolog Győrben polgármesternek lenni, hiszen mindig történik valami, ami máshol nem. Mikor polgármester lettem megmaradtak egyes szlogenek, de új célokat is megfogalmaztunk, például azt, hogy Győr több mint egy város. A mostani fesztivál is ehhez a gondolatisághoz csatlakozik. Győr a fesztiválok városa, és ez egyre jobban tetszik” – fogalmazott a városvezető.

Bakos-Kiss Gábor céloknál maradva kiemelte: olyan fesztivált álmodtak, ami a Győr nagyságú, Duna mentén fekvő, színházzal rendelkező városokat szólítja meg. „Szerettük volna, hogy kulturális kapcsolatok, kulturális hidak épüljenek, és ennek már most vannak kézzel fogható eredményei. Néhány hónappal ezelőtt Ingolstadtban jártam, és akkor jöttünk rá, mennyire hasonlítunk, összekapcsolódtunk és már tervezzük a jövőt. A Duna Feszt hagyományteremtő szándékkal jött létre. A jövőben kinyílik és összművészeti jelleget fog ölteni, de ez majd legyen a jövő fesztiváljának tematikája – emelte ki a direktor.

A Duna Feszt a 10. Színházi Olimpia keretében valósul meg, így Budapest mellett városunk kínálja a legtöbb programot. Tánc-, tiszta-, de abszurd színházi darabokkal is találkozhat majd a közönség.

Az esemény programfüzetét Bereczki Ágota részletezte. „Arra fektettük a hangsúlyt, hogy minél színesebb előadásokat hozhassunk el a győri közönségnek, ami kiegészíti a saját repertoárunkat. Nyolc előadást láthatnak majd az érdeklődők, ebből hármat idegen nyelven, felirattal, de nem kell megijedni, hiszen az élmény garantált lesz” – mondta a színház vezető dramaturgja, a fesztivál menedzsere. Mint kiderült, minden produkciót közönségtalálkozó követ, így közelről is megismerhetik a színházszeretők az alkotókat és a szereplőket.

A sorozatot a nulladik napon az Exit nyitja, mely a Tomcsa Sándor Színház és a győri teátrum koprodukciója. Az első napon az Ingolstadt Városi Színház, Férj, pirítva című műve érkezik, de az Újvidéki Színház Láthatatlan kölyök produkciójára is jegyet válthatnak az érdeklődők. Romániából a Maria Filotti Színház hozza el nagyszerű darabját, A névtelen csillagot. A bolgár kulturából is ízelítőt kaphatnak a fesztiválozók, a „Szava Ognyanov” Drámaszínház a Balkán Szindrómáját mutatja be Győrben. A Szlovák Nemzeti Táncegyüttes a Passióval, a Komáromi Jókai Színház pedig a Külvárossal szerepel a színes kínálatban. A házigazdák az Énekes madár című játékot is bemutatják rendezvényükön.

A sajtótájékoztató zárásaként a Csobolyó Néptáncegyüttes két tehetséges táncosa szórakoztatta a megjelenteket, ízelítőt adva a Duna Feszt hangulatából.

Galéria: MekliZ Fotó

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Győri Nemzeti Színház | #híradó |