Hirdetés

Közgyűlés: ismét megszavazták a változtatási tilalmat

Fotó: Marcali Gábor
Mireider Máté
2022.05.31. 08:58

A tavasz utolsó napján ismét összeült Győr közgyűlése. A témák között szerepel a költségvetés csaknem 12 milliárdos módosítása, de terítékre kerül a városi buszszolgáltató kérdése, és Győr-Szabadhegy építési tervei, engedélyei is. Új utcanevekről is szavaznak.

Hirdetés

A közgyűlésre a meghívó és a napirendi pontok ide kattintva érhetőek el, a részletes előterjesztések és a javaslatok pedig a gyor.hu weboldalon találhatóak.

A közgyűlésről dr. Dézsi Csaba András Facebook-oldalán élő közvetítést is követhetünk:

Hirdetés

9:58 – Szól a teremben az AC/DC, gyülekeznek a képviselők és az érdeklődök.

10:00 – Megérkezett a terembe a polgármester, dr. Dézsi Csaba András, és az aljegyző, dr. Bakonyi Bernadett, megkezdődhet az ülés. 19 képviselő jelent meg az ülésen.

A napirendi pontok előtt megemlékeztek Lakatos Gy. László grafikusművészről, valamint átadták a város számára a 2019-ben elhunyt dr. Bakó Ferenc, egykori képviselő és alpolgármester “Év alpolgármestere” díját, melyet a családja ajánlott fel Győr részére.

10:07 – Dr. Dézsi Csaba András egy napirendi pontot javasolt a korábban kiosztottak után. A képviselők elfogadták a javaslatot.

Az első napirendi pont a város költségvetéséről szól. A korábban már bejelentett, az Ipari park bővítésére szánt 10 milliárdos állami támogatás épül be a város költségvetésébe. Kérdés, hozzászólás nem érkezett, elfogadták a javaslatot.

10:10 – A második napirendi pont több helyen is változtat az Önkormányzat működési szabályzatán. Bárány István kért szót. A képviselő kiemelte a részletfizetési lehetőségek bővítését az önkormányzat felé a sárási közművesítésnél, és megköszönte, hogy ez bekerült a változások közé. A polgármester kiemelte: ez olyan szociális támogatás, ami példaértékű. A képviselők ezután elfogadták a javaslatot.

A harmadik napirendi pont Győr-Szabadhegyet, Adyvárost, Újvárost, valamint az állatkert környezetét érinti. Változtatnak az építési szabályokon, más besorolás alá kerülnek bizonyos területek és szabályozzák az épületek magasságát is. A tervezethez Szaksz Vince, városi főépítész tett kiegészítést, aki ismertette a döntési mechanizmust, és részletezte, hogy több esetben miért nem kerültek be telkek a javaslatba. A képviselők a módosított indítványt elfogadták.

10:17 – A negyedik napirendi pontban ismét a városi változtatási tilalomról lesz szó, amely korábban már több vitát is eredményezett. Pollreisz Balázs kért szót: részletezte, hogy először a polgármester hozott erről egy személyben döntést (a veszélyhelyzeti felhatalmazás miatt), majd ezt bírósági döntés semmisítette meg. Ezután a közgyűlés megszavazta ismét a változtatási tilalmat, amit végül a Kúria döntése alapján visszamenőlegesen érvénytelenítettek. Most Pollreisz Balázs azt kéri: készüljön egy melléklet, amiben utca és házszám elnevezések is találhatóak, és szeretné látni a több mint 700 érintett házszámot, amit érint a tilalom.

A képviselő kifejtette: ha valakinek tönkremegy a kazánja, a javaslat alapján annak a polgármesterhez kellene fordulnia, ha javíttatni szeretné a kazánját. Pollreisz Balázs azt is kiemelte: harmadjára van előttük a rendelet, mi a biztosíték, hogy ez jogilag most már megállja a helyét? A képviselő ezután név szerinti szavazást kért.

Balla Jenő kért szót. A képviselő ismertette a korábban épült házak és lakások helyzetét, amelyek miatt szükséges a jelenlegi tilalom. Ugyanakkor elmondta: nem fogja támogatni a mostani tervezetet. Ha kapnak egy megnyugtató összeállítást, ami szabályozza a jelenlegi helyzetet, akkor támogatni fogja azt. “Győrben olyan helyekre, ahol tudnak építeni, oda tudjanak építeni” – summázta a képviselő. “Ez visszaveti a fejlődést” – zárta szavait Balla Jenő.

Bárány István kért szót. A változtatási tilalom az önkormányzatnak megadatott jogintézmény – szögezte le a képviselő. A képviselő emlékeztette a közgyűlést, hogy a korábbi vezetés alatt megvalósult építkezések miatt szükséges ez a mostani javaslat. Bárány István jelezte: se támogatni, se ellenezni nem fogja az indítványt, mert az fontos és szükséges, de hiányossági okok miatt tartózkodni fog.

Borsi Róbert kért szót. A képviselő új kontextusba helyezte a javaslatot: eszköznek tekinti a javaslatot. Az új szabályozási terv várhatóan ez év végére készül el, addig pedig a mostani javaslat olyan célt szolgálhat, aminek szükségességéről nincs vita. “Ez egy ideiglenes eszköz addig, ameddig az új szabályzat nem készül el” – mondta Borsi Róbert.

Dr. Sík Sándor kért szót, aki a győrszentivániakért szólt fel. A képviselő elmondta, hogy az ülés előtt is kapott megkeresést egy telekkel kapcsolatban, amin egy fiatal pár szeretne építkezni, de jelenleg nem tudnak. Dr. Sík Sándor azt kérte: legyen lehetőség a felülvizsgálatra, engedélyek kiadására.

A polgármester Szaksz Vincét, a városi főépítészt kérte fel, hogy reagáljon a felvetésekre. A szakember elmondta: nyilvánosan elérhető az a lista, hogy melyik telkeket, épületeket érinti a tilalom, ezeknél jogászokkal fognak egyeztetni, hogy hogyan oldhatják meg az egyedi helyzeteket és kéréseket.

Dr. Dézsi Csaba András kérdést tett fel a főépítésznek: Bárány István körzetét, Bácsát ki lehet-e venni a tilalomból? A polgármester rámutatott: ha a képviselő nem akarja támogatni a javaslatot, akkor vállalja a felelősséget, hogy az építési vállalkozókat rászabadítják a bácsai lakosokra. Szaksz Vince jelezte: nem támogatja ezt a lépést. Mi a helyzet akkor, ha a lakók ezt szeretnék? – kérdezett ismét a polgármester. Dr. Dézsi Csaba András azt is hozzátette: a listás képviselők nyilván nem tudnak ebben a helyzetben így dönteni.

Pollreisz Balázs kért szót, aki megismételte a korábbi kérését a részletes listáról az érintett telkeket illetően, majd visszaszúrt a polgármesternek: a jogszabályok szerint minden képviselő azonos jogokkal rendelkezik, függetlenül attól, hogy listáról jutott be, vagy körzetből.

A polgármester rámutatott: Pollreisz Balázs tisztában lehet a jogaival, de tisztában kellene lennie a jogainak a határaival, amivel nincs. Nem utasíthat egy városházi osztályt sem anyagok készítésére, a polgármestert kérheti ilyenre, és ő utasíthat erre osztályokat – szögezte le dr. Dézsi Csaba András. Ezután a városvezető részletekig menően magyarázta el, hogyan tudja a képviselő egy számítógép segítségével megkeresni az általa kért, egyébként nyilvános adatokat. “Legyen állhatatos, kezdjen el dolgozni, ezt kérem két éve” – zárta szavait a polgármester.

Dr. Dézsi Csaba András ezután kitért a Kúria döntésére is, ami megsemmisítette a korábbi változtatási tilalmat. A városvezető elmondta: a Kúria azért döntött így, mert tájépítész szakértő véleményét hiányolták a tilalomból, nem azért, mert egyébként az rossz, vagy helytelen lett volna. “Az elmúlt 20 évben Győrben mindenki azt épített, amit akart. Ez nem helyes” – szögezte le a város vezetője.

A győriek döntsék el, a városban mi épüljön, mi ne épüljön. Jelenleg több olyan dolog is épül a városban, ami árt a városnak, és ezen már nem tudunk változtatni – mondta dr. Dézsi Csaba András

A polgármester azt is kiemelte: tudja, voltak hibák a korábbi rendelet elfogadásának ügyében, de egy olyan építési szabályzat van születőben, ami az emberek többségének tetszeni fog. A jogszabály ugyanakkor nem ad lehetőséget arra, hogy egyéni esetekben bíráljanak és döntsenek.

Kérdést intézett Bárány Istvánhoz: kivegyék Bácsát a tilalom alól? A képviselő kiemelte: egyetért a változtatási tilalommal, de az ő kerületéből nem Bácsát érinti a tilalom, hanem Révfalut. “Pont ahol segíteni kellene, ott nem segít” – szögezte le Bárány István. Egy hely van, ahol ellentétes az építtető és a lakosok kívánsága, de azt nem vállalja, hogy később ez általános legyen, ezért végül meg fogja szavazni az indítványt.

Pollreisz Balázs ismét szót kért: kétségei vannak afelől, hogy a győri lakosok teljesen érteni fogják a rendeletet, valamint abban sem biztos, hogy kiállja a törvényesség próbáját az újabb rendelet.

Bárány István ezután egy részletes helyrajziszámot illetően kért választ Szaksz Vincétől, aki jelezte: erre most nem tud válaszolni, de utána fog nézni.

Balla Jenő rákérdezett: a polgármester szerint egy átlagember helyrajziszám alapján meg fogja tudni találni a saját házszámát? Valamint neki ez nem működik. Ezután a polgármester általános derültséget keltve az informatikai osztályt kérte a helyzet megoldására.

A polgármester ezután Pollreisz Balázs név szerinti szavazást érintő felvetésére azt mondta: a képviselő nézzen fel a háta mögött lévő kijelzőkre, ahol név szerint látszik mindenki szavazata. Ennek ellenére a kérésnek megfelelően egyesével felolvassa a névsort.

Bárány István végül támogatta a javaslatot, Balla Jenő, Glázer Tímea tartózkodott, Pollreisz Balázs nemmel szavazott, a többi képviselő szintén támogatta a javaslatot.

11:01 – Az ötödik napirendi pont a Belvárosi Vízió tanulmányról szólt. Kérdés nem érkezett, elfogadták az előterjesztést.

A hatodik napirendi pont a városi buszközlekedéshez kapcsolódik, az év végén lejár a Volán mostani megbizatása, szeptemberig lesz lehetőség a következő évek üzemeltetésére pályázni. Kérdés itt sem volt, elfogadták a napirendi pontot, akárcsak a hetedik napirendi pontot.

A nyolcadik napirendi pontnál dr. Laczkovits-Takács Tímea kért szót, aki megköszönte a családvédelmi és szociális dolgozók munkáját. A képviselő kiemelte: a beszámolóban szerepel, hogy a gyermekekre fordított idő csökken, de reméli, ez a tendencia megáll mostantól, és a jövőben ez fejlődni fog. A képviselők elfogadta a napirendi pontot.

A kilencedik napirendi pont a Családsegítő alapító okiratáról szólt, kérdés nem érkezett, elfogadták a változtatást.

A tizedik napirendi pont a Szentiváni Óvodát érinti, a képviselők elfogadták a javaslatot.

A tizenegyedik napirendi pont a kórházi parkolólemeznél egy útszakaszról szól, ami állami kézből a városhoz kerül, a képviselők elfogadták.

A tizenkettedik napirendi pontot szintén kérdés nélkül engedték át a képviselők, akárcsak a tizenharmadik pontot.

A tizennegyedik pont új utcanevekről dönt – Kovács Margit tér, Gangl András utca, és Bergmann Miksa utca is lesz Győrben.

A tizenötödik napirendi pontban a Környezetvédelmi Alapból döntöttek összegfelhasználásról a Környezetvédelmi Program felülvizsgálatára, kérdés nélkül ment át az indítvány.

A tizenhatodik napirendi pont a polgármesteri hivatal tavalyi munkájának beszámolója. Bárány István kért szót, aki megköszönte mindenki munkáját, hiszen sokrétű a feladat, amit a hivatal ellát. A képviselő felvetette, hogy érdemes lenne digitális fejlesztéseket eszközölni, például az építési engedélyezéseknél ne papíron hanem digitális formában lehessen bemutatni az építeni kívánt épületeket. A város önkormányzati hivatalának informatikai fejlesztése induljon el – kérte a képviselő zárásként. A képviselők ezután elfogadták az indítványt.

A tizenhetedik napirendi pont a tavalyi év bizottsági és tanácsnoki beszámolóit tartalmazza, kérdés nem érkezett, a közgyűlés elfogadta a határozatot.

A tizennyolcadik napirendi pont a polgármesterre bízott döntésekről szólt, kérdés itt sem érkezett, ahogy a tizenkilencedik, és a polgármester által javasolt, huszadik napirendi pontnál sem, ami külső szerv támogatásáról szólt (a kórháznak adományoz a város 10 millió forintot).

A közgyűlés zárt részén a Szent László emlékérmek kiosztásáról is szavaztak: a kitüntetést Csepi László ezredesnek, polgári védelmi felügyelőnek, Malasits Zsolt képzőművésznek, Pálfalvi Gábor sportújságírónak, valamint Radek József, a Palatia Nyomda ügyvezetőjének részére adják át. Ezen felül Pro Urbe díjat kapott Glázer Péter, a Győrszentiváni Sport Egyesület elnöke.

A zárt ülés másik pontja az önkormányzati hatósági ügyekben hozott határozatok elleni fellebbezések elbírálásáráról szólt.

11:28Balla Jenő kért szót a napirendi pontok után. A 20. napirendi ponttal kapcsolatban elmondta: 10 millió forintot adományoz a város a kórház javára. Ezt támogatni kell és ez pozitív – szögezte le a képviselő. Balla Jenő azt is elmondta: képeket kapott arról, hogy milyen állapotban vannak a mosdók a kórházban. Ha ezt ők nem tudják megoldani, akkor a város támogassa ebben az intézményt. A képviselő külön gratulált a Győr-Szol vezetésének, hiszen a városban szakszerűen és időben történik a fűkaszálás. Örülne, ha nem csak a fűnyírásra, hanem a szúnyoggyérítésre is vonatkozna ez.

Dr. Dézsi Csaba András válaszában kifejtette: ha a kórházban letörik a csapot a mosdóban, az nem a kórház szégyene. “Nyilván nem tudunk minden wc-be városrendészt tenni” – mutatott rá a városvezető. “A szúnyoggyérítés már elindult, ezt régóta lehet követni a Győr+ Médiában és a Facebook-oldalamon, kövesse ezeket a felületeket” – kérte a polgármester Balla Jenőt.

Dr. Dézsi Csaba András a városban tartott gyorsulási versenyekről is szót ejtett: kérték a rendőrséget, hogy a kritikus helyszíneken kamerákat szereljenek fel. A polgármester részletezte azt is: egyszer mát tárgyalt az “autóversenyzők” képviselőjével, de aztán első egyeztetés után ez az ember eltűnt. Nem feladata a testületnek, de ő próbálta megoldani ezt a helyzetet is – jelentette ki a polgármester.

Pollreisz Balázs kért szót: kiemelte, a kórház támogatása fontos. A képviselő részletezett egy 2019-es, civil tanulmányt, ami átláthatósági ügyekben vizsgált városokat – 30 önkormányzat közül hátulról a harmadik lett a győri önkormányzat ebben a tanulmányban – mondta Pollreisz Balázs, majd 3 pontos javaslatot tett ennek javítására.

Takács Krisztián kért szót, aki elmondta: nagyon sok bejelentést kap, hogy a szeszgyárból ismét intenzív bűz áramlik a városba, ezért kéri: üljenek le a gyár vezetőivel, egyeztessenek a helyzetről.

Bárány István szintén szót kért, aki a szeszgyári témához szólt hozzá: a képviselő rámutatott, hogy törvénybe is ütközik az, hogy a lakosságot zavarja a bűz. A képviselő azt is felvetette: a közutakon gyorsuló, “driftelő” autósok nagy veszélyt jelentenek. “Nagyvállalkozók fiatal felnőtt fiai csinálják ezt” – részletezett egy konkrét esetet a képviselő.

Radnóti Ákos kért szót, aki a szeszgyárat érintő kérdésekre válaszolt: nem a gyár területén képződik a szag, hanem a Mosoni-Dunába engedett folyadék generálja ezt a bűzt. Az érintett hatóságokkal felvették már a kapcsolatot, de minden ilyen esetet be kell jelenteni – szögezte le az alpolgármester. Radnóti Ákos az átláthatósági tanulmányokra is reagált: érdekes módon a tanulmányban szereplő, elől szereplő városok folyamatos gondokkal küzdenek.

A kérdésre reagált dr. Bakonyi Bernadett aljegyző is: a város eleget tesz a törvényi kötelezettségeknek, hiszen a rendeleteket közzéteszik. Ellenőrzik az osztályvezetőket, hogy az Üvegzseb-felületre mindent feltöltsenek, és ez mindig megtörténik – összegezte az aljegyző.

Dr. Dézsi Csaba András ezután lezárta a közgyűlést, megköszönve az aktív testületi munkát. “Minden vélemény számít” – szögezte le a polgármester.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

likeold
a fb oldalunkat