Gyász

Elhunyt az ismert győri grafikusművész

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2022.05.02. 12:15

A Győri Nyár, a Győri Könyvszalon, a Magyar Táncfesztivál - néhány plakát a múltból, melyek Lakatos Gy. László nevéhez kötődnek. A grafikusművész 79 éves korában az éjjel hunyt el.

Hirdetés

Lakatos Gy. László gyerekkorában festőnek készült, de hegedült és öttusázott is, egy baleset azonban kettétörte a sport- és a zenei pályáját is, ekkor iratkozott be az Alexovics László által vezetett győri képzőművész körbe. Hosszú éveken át tanult ott, majd úgy gondolta, főiskolára megy, de nem vették fel, így került a Kirakatrendező és Dekoratőr Iskolába. Szívesen emlékezett vissza mesterére, Bánhidi Andorra, aki sokat foglalkozott a leendő művésszel. Tehetséges volt, tervezőgrafikusként a Képzőművészeti Alap Képcsarnokaihoz került, járta az országot, a világot, grafikai terveket és kiállításokat készített. Aztán visszajött Győrbe, és dolgozott többek között a Győri Tervező Vállalatánál, a Rábánál, a Rábatextnél, a Leonell Kft.-nél művészeti vezetőként. Pályája során a világ legjelentősebb ipari és kereskedelmi vásárain ismerhették meg munkáit az épített kiállításai által.

Első önkormányzati megbízását 1971-ben kapta, majd sorra érkeztek a felkérések a város nagyrendezvényeinek, és a kulturális intézmények programjainak arculati kialakítására, plakátok, prospektusok, programfüzetek, katalógusok megtervezésére. Számos plakátterve, könyvborítója díjat is nyert, ilyen volt a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa pályázatára készült plakát is. Hosszú éveken át együtt dolgozott a Győr Balettel, és készítette számukra a plakátokat, a Queen balett, vagy a Hódolat Chaplinnek, amelyek leginkább megmaradtak a győriek emlékezetében.

Ismertek és népszerűek a várost, a megyét bemutató és népszerűsítő könyvei, fotóalbumai is, mint a Változó Szigetköz, a Kisalföld vagy a Győr könyvek, a II. János Pál pápa győri látogatására készült kiadvány, valamint a páneurópai piknik fotódokumentumaiból álló reprezentatív album Áttörés címmel.

A tervező és grafikai tudását a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a Soproni Egyetemen adta tovább diákjainak. 2013-ban győr önkormányzat Pro Urbe-díjjal ismerte el munkásságát. Utolsó kiállítása, 75 éves születésnapja alkalmából 2018 januárjában volt a Magyar Ispitában.

A művész haláláig dolgozott, kézzel készítette rajzait, azokat vitte fel digitális technikával számítógépre. Tudatosan törekedett arra, hogy mindig eredetit, korszerűt tervezzen, a szakmai alapokra építve.

Kapcsolódó témák: #grafika | #gyász | #művészet |
likeold
a fb oldalunkat