Hirdetés

Koncepcióváltás a múzeumban

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2020.07.05. 18:00

Székely Zoltán július 1-jétől a Rómer Flóris Történeti és Művészeti Múzeum új igazgatója. A művészettörténész első munkahelye a korábbi megyei Xantus János Múzeum volt, ahol 17 esztendőt töltött el, majd az elmúlt nyolc évben a mosonmagyaróvári Hanság Múzeumot igazgatta.

Hirdetés

Mi vezérelte, hogy megpályázza a múzeumigazgatói posztot?

A Xantus-múzeumban az évek során segédmuzeológusból igazgatóhelyettes lettem, a 17 év alatt jól megismertem az intézmény működését, annak minden gyűjteményét. Aztán a Hanság Múzeumban igazgatóként ki kellett építenem egy új csapatot, új irányvonalat kellett szabni az intézménynek, amely munka ezekben az években ért be. Most, hogy lehetőségem nyílt, hogy visszatérjek Győrbe, úgy gondoltam, az akkor elkezdett munkát folytathatom. A saját szakmai elképzeléseimnek a megvalósításában és a múzeumról alkotott elképzeléseim realizálásban nagy lehetőség nyílik számomra.

Hirdetés

A Rómer-múzeum az elmúlt években gyakorlatilag művészeti múzeumként működött. Önnek mik az elképzelései?

Erőteljes koncepcióváltásra készülök. Ennek lényege, hogy a művészettörténeti és a kortárs művészeti kiállítások mellett nagyobb hangsúlyt fektetek a történeti, a régészeti, a néprajzi kiállításokra. Illetve tematikus tárlatokban gondolkodok, amely nem egy-egy múzeumi szakágra épül, hanem többfajta gyűjteményből egy adott tematikának megfelelően szemezget az alkotásokból, dokumentumokból és ezekből hozunk létre izgalmas, érdekes kiállításokat.

Korábban a Xantus-múzeumban láthattuk Győr helytörténeti, régészeti, néprajzi, illetve képző- és iparművészeti állandó kiállítását, amelynek nagy része ma raktárban áll. Jelenleg Győrben nincs várostörténeti kiállítás.

Az Apátúr-házat revitalizálni szeretném, bekapcsolni újra a múzeumi életbe, Győr kulturális vérkeringésébe. Az épület egy részét felújítás nélkül is használni lehet, előadások, koncertek megtartására, valamint egy várostörténeti kiállítás helyszíne is lehet, hiszen rendkívül gazdag és változatos anyaggal rendelkezik a múzeum.

Művészettörténészként mi a szakterülete?

Barokk művészettel foglalkoztam, ezen belül a szakrális művészettel és a főúri reprezentációval, portréművészettel. Több ötletem is van, milyen nagy kiállítást szeretnék megszervezni a következő években, de emellett digitális adatbázisok, virtuális tárlatok készítése is a terveim között szerepel. Nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni a tudományos ismeretterjesztésre is. Megújulnak a múzeumpedagógiai programjaink, ahol elsősorban a várostörténeti, a történelmi témák kerülnek előtérbe. Szeretném erősíteni a múzeum helytörténeti kutatásban betöltött szerepét, hiszen az intézmény őrzi Győr tárgyi kulturális örökségének nagy részét. Tovább kutatjuk a város múltját, történelmét és a helytörténeti kutatási témáink kapcsán konferenciákat rendezünk és kiadványokat jelentetünk meg. Ezt azért is tartom fontosnak, mert jövőre lesz a 750. évfordulója annak, hogy Győrt szabad királyi várossá nyilvánították.

Televíziós szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat