Olimpiai Sportpark

Kék, kék, kék: forog a film!

Fotó: Marcali Gábor
Farkas Mónika
2021.01.14. 07:47

Tévéfilm készül Egressy Zoltán Kék, kék, kék című tragikomédiájából a Győri Nemzeti Színház művészeivel. A forgatás december utolsó napjaiban indult az Olimpiai Sportpark tornacsarnokában, ami jelenleg profi filmstúdióként is kiválóan funkcionál egy hatalmas cirkuszi sátorral a közepén.

Egressy Zoltán darabját korábban, még 2010 áprilisában tűzte műsorára a Győri Nemzeti Színház, Forgács Péter rendezésében. Az eredeti történethez képest történt néhány változtatás, egyrészt a tévéfilm Győrött játszódik, másrészről az eredeti szereposztás némileg módosult, a teátrum művészeit Szűcs Gábor rendezi.

Mint ismert, a koronavírus-járvány még tavaly tavasszal takarékra állította a színházak működését, illetve a hazai filmforgatások lehetőségét. Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kezdeményezése alapján, a Nemzeti Filmintézet útjára indított azt a támogatási programot, melyre a hazai színházak korábbi, illetve aktuális produkcióikkal pályázhattak. A kiválasztott teátrumok a filmes cégekkel közösen forgatják a színdarabokból készülő tévéjátékokat.

A pályázaton sikerrel szerepelt a Győri Nemzeti Színház Kék, kék, kék című produkciója, amely december 27-e óta forog az Olimpiai Sportpark tornacsarnokában.

„Örömmel vettük, hogy pályázatunk sikerrel szerepelt a Nemzeti Filmintézet programjában. Egressy Zoltán tragikomédiáját 2010-ben rendeztem, arra gondoltam, hogy miután egy vándorcirkuszról szól, jól működne ez a történet tévéfilmen is. A város mellénk állt, az Olimpiai Sportparkban profi filmes stábbal, profi körülmények között készíthetjük el ezt a nyáron játszódó, izgalmas darabot” – mondta el Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója.

A pályázat értelmében a készülő filmben csak az adott teátrum művészei játszhatnak. Így az eredeti szereposztáshoz képest történt némi változtatás, Forgács Péter Dörner György szerepét viszi, a rendezői stafétát pedig átadta Szűcs Gábornak. A tévéfilm szereplőgárdája: Agócs Judit, Dunai Csenge, Szina Kinga, Klinga Péter, Posonyi Takács László, Fehér Ákos, Ungvári István és Bende Ildikó, illetve Molnár Erik.

Fotó: Marcali Gábor

„Minden színésznek fontos, hogy jelen legyen a média világában. Ma a streaming és a tematikus csatornák adják a legtöbb lehetőséget erre, a mozi mellett – fogalmazott már dr. Nagy Endre Árpád, a tévéfilm producere. – Jól ismerem a Győri Nemzeti Színház előadásait, többször kaptam már meghívást a premierekre, tudtam hova jövök, és kikkel dolgozom majd együtt. Forgács Péterrel korábban többször forgattam már, így megvolt köztünk a harmonikus munkakapcsolat” – mesélte az előkészületekről a filmes szakember.

A tévéjáték előkészítését és forgatását a győri városvezetés nagy örömmel támogatta, a készülő Kék, kék, kék című produkció Győrött játszódik, és megjelenik benne városunk 750 éves évfordulója is.

„Fantasztikus lehetőség, hogy amikor a kulturális élet korlátok közé szorult, ezt az időszakot aktív munkával tudjuk kitölteni, méghozzá egy film forgatásával a Győri Nemzeti Színház művészeinek szereplésével. A tévés produkció jó hírünket viszi majd az országban” – fogalmazott a forgatás szünetében dr. Dézsi Csaba András, akit a rövid interjú után már ruhapróbára hívtak.

„Talán nem meglepő, de egy orvost alakítok majd, ami rendkívüli öröm és megtiszteltetés számomra, hisz filmben még nem szerepeltem. Bár hozzáteszem, az egyetemi éveim alatt a debreceni színházba gyakran jártam statisztálni, most legalább van pár mondatos szövegem is” – tette hozzá nevetve dr. Dézsi Csaba András.

Fotó: dr. Dézsi Csaba András Facebook oldala

A Nemzeti Filmintézet tavaly elindította saját előfizetéses csatornáját, ahol felújított régi, illetve mostani magyar filmeket mutatnak be, itt debütál majd a tervel szerint ősszel a Kék, kék, kék című győri produkció. A nyertes műveket a fővárosi és vidéki kábeltelevíziók is műsorukra tűzik, illetve ahogy a járvány lehetővé teszi, és végre kinyithatnak a mozik is, Győrött megtartják majd a Kék, kék, kék filmpremierjét is.

Tekintse meg a forgatáson készült képgalériánkat is!

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ TV | #Győri Nemzeti Színház |