Hirdetés
„Érzékelhető terheket veszünk le az emberek válláról"

Jövőre Győrben újra csökkennek az adók

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2020.12.05. 10:44

Magyarország kormánya december 1-én megjelent rendelete értelmében természetesen Győrben senkinek sem kell magasabb helyi adót fizetnie, mint 2020-ban. Ellenben a több mint 200 millió forint értékben tett adókedvezményeket alkalmazni fogjuk, amelyeket az idén november 30-án rendeletben kihirdettem – így reagált az adóemelési stopot elrendelő kormányrendeletre dr. Dézsi Csaba András, városunk polgármestere.

Hirdetés

Hogy fogadta a rendeletet? Nem látszik megdöbbentnek vagy mérgesnek miatta.

Számítottam rá, hogy ilyen vagy ehhez hasonló kormányrendelet születik. Nem ért meglepetésként.

Hirdetés

Megsúgta valaki?

Senki nem súgta meg. Ha folyamatosan hiteles forrásokból tájékozódik az ember, ha naprakészen ismeri a valóságot, s ha tisztában van a kormány értékrendjével, szándékaival, céljaival, haladási irányaival, akkor ezekből a döntés logikusan következett. Valamennyi jel arra mutat, hogy a kormány mindent megtesz a munkahelyek védelmében és a vállalkozások működése érdekében. Mivel mindez a győri emberek számára is rendkívül fontos, még a kormány rendelete előtt olyan helyi adókedvezmények alkalmazását hirdettem meg, melyek megkönnyítik az itt élő magánszemélyek, illetve, főleg az alacsony iparűzési adó eredményeképpen az itt működő vagy letelepedni szándékozó vállalkozások számára is nagyon előnyös.

Vegyük szemügyre a magánszemélyeket érintő kedvezményeket.

Már egy évvel ezelőtt, a Covid-19-járvány kezdetén döntöttem arról, hogy a garázs-, valamint a magántulajdonú, nem üzleti célú ingatlanok adóját megszüntetjük Győrben. Ezzel érzékelhető terheket vettünk le az emberek válláról. Ezentúl a lakások és a garázsok után azoknak a magánszemélyeknek sem kell adót fizetniük, akik lakhatási vagy autótárolási célra adják tovább bérbe. Az adómentesség bevezetésével a lakásbérlők helyzetét, valamint a parkolási állapotokat is javítani akarjuk. Nem emeltünk, és nem vezettünk be olyan adót, amely a lakosság terheit akárcsak egy forinttal is megnövelné, és új adónemet sem vezettünk be.

Az iparűzési adó mértéke 1,6 százalékos…

Ami rendkívül alacsony, a megyei jogú városok között szinte adóparadicsom vagyunk.

Sok irigyünk lesz, ha ilyent mond.

Remélem, nem sok irigyünk, hanem sok betelepülő vállalkozónk lesz, illetve szívesen maradnak nálunk azok, akik jelenleg is itt vállalkoznak. De nem akarom titkolni azt sem, hogy Győr nincs igazán jó helyzetben. Alaposan át kell gondolnunk, hogy melyek a legfontosabb feladataink, mit szeretnének a győriek. Tapasztalataink alapján a munkahelyek védelme, újak teremtése, a közlekedés fejlesztése, átalakítása, a közbiztonság és a köztisztaság fenntartása, a bölcsődék, óvodák színvonalas működtetése, a közétkeztetés javítása, az idősotthonok színvonalának megőrzése a legfontosabb a győrieknek. Gondot jelent azonban, hogy az alacsony iparűzési adó miatt szinte elviselhetetlen mértékű a befizetendő szolidaritási adó. Ha az országban bárhol találkozom emberekkel, mindegyikük azt gondolja, dúskálunk a javakban. Lassanként azonban olyanok leszünk, mint a dzsentrik. Még elegáns ruhákban járunk, iskolázottak vagyunk, ismerjük, szeretjük a kultúrát, de ha a zsebünket kifordítjuk, pénz helyett jobbára csak szöszmöszt találunk benne. Ezért is elengedhetetlenül fontos, hogy sikeres, jól kitalált gazdasági, pénzügyi stratégiával csökkentsük örökölt hátrányainkat, és olyan helyzetbe hozzuk a várost, amelyet az ország számára is kiemelkedően fontos értékteremtő munkájával megérdemel.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #Győr | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat