Jövő vasárnap áldják a megújult templomot

Fotó: Zombai-Kovács Ákos
Zombai-Kovács Ákos
2021.09.09. 14:35

Lassan véget ér a három éve indult, átfogó fejlesztés a győri bencéseknél. Megújult a rendház és a közel 400 éves templom felújítása is a végéhez közeledik. Több milliárd forintból, állami forrásból és pályázati támogatásokból szépül meg a bencések Széchenyi téri otthona, ami a fejlesztéseknek hála, jóval nyitottabb lesz. A napokban az utolsó simításokat végzik a templomban, amit jövő vasárnap szentel majd fel a pannonhalmi főapát.

A felújítási folyamat a templom korábban elhurcolt harangjainak pótlásával indult még 2016-ban, ezután következett a bencés patika, a rendház és a templom felújítása” – mondta a Győr Plusznak Kovács Renátó Patrik projektvezető.

„A cél az volt, hogy felismerve a helyzetünkből eredő előnyöket, tegyük nyitottabbá a belváros szívében álló otthonunkat” – tette hozzá a szakember. „A patika, a rendház, a bencés áruk boltja és a turisztikai helyiség már korábban elkészült, most pedig a templomban zajlanak az utolsó simítások” – emelte ki Kovács Renátó Patrik.

„A közel 400 éves Loyolai Szent Ignác templomban eddig még soha nem történt hasonló mértékű felújítás, ezért is óriási dolog, hogy most szinte mindent modernizálni tudtunk, az ország legjobb restaurátorai segítségével” – fogalmazott a projektvezető.

Fotó: Zombai-Kovács Ákos

„A templom ünnepélyes megáldása jövő vasárnap, szeptember 19-én, este 19 órakor lesz, az ünnepi szentmise fő celebránsa Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát lesz” – hangsúlyozta Kovács Renátó Patrik.

Templomunk igaz csoda lett, legközelebb Nagyszombaton és Bécsben van hasonló korú, stílusú és szépségű építmény” – mondta a szakember. „A több éves fejlesztési projekt tulajdonképpen most lezárul, de a templom orgonája még a későbbiekben érkezik vissza szintén felújítva, valamint tervezzük a tetőtér megnyitását is a látogatók előtt, de ez szintén a jövő feladatai közé tartozik” – zárta szavait Kovács Renátó Patrik.

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #bencések | #Győr+ TV | #híradó | #templomfelújítás |