Jótékony lecsófőző versenyt rendeztek a vásárcsarnoknál

Földvári Gabriella Fotó: MekliZ Fotó
2023.09.22. 15:13

A kellemes őszi idő sokakat vonzott pénteken délelőtt a vásárcsarnok elé, ahol lecsóillat lengte be a teret. Ezen a napon rendezték meg ugyanis a nyitott vásárcsarnokok napját, amelyet jótékony lecsófőzéssel kötöttek össze, az étel alapanyagait pedig kedvezményes lehetett megvásárolni.

Szeptember 22-én, pénteken országosan nyitott napot tartottak az ország különböző pontjain lévő vásárcsarnokok és piacok. A kezdeményezéshez csatlakozott a győri vásárcsarnok is.

Németh Kornélia, a Győr-Szol Zrt. piacok és vásárcsarnokcsoportjának vezetője portálunknak elmondta: a Győr-Szol 14 település vásárcsarnokával írt alá szerződést, az együttműködés jegyében, amelynek az első programja a nyitott piacok napjának megszervezése és a piaci standverseny.

A versenyre a győri vásárcsarnok mind a 63 árusa, kereskedője jelentkezett. A legszebb standra bárki szavazhatott, aki a vásárcsarnokban járt. Mintegy háromezren éltek is lehetőséggel. Pénteken kihirdették a győzteseket, akiket az országos megmérettetésre delegálnak:

1. helyezett lett a Markó Zöldség-Gyümölcs standja

2. Kiss Józsefné Adrienn standja

3. Orsi standja.

A vásárcsarnokban szeptember elseje óta tartós élelmiszert gyűjtenek a Máltai Szeretetszolgálat javára és a jótékony lecsófőző versennyel is a szervezetet támogatják. A kóstolóból befolyt összeggel a szeretetszolgálatot segítik. A főzésre felhívást írt ki a Győr-Szol, az első hat jelentkező csapat mérettethette meg magát pénteken. A lecsókat pénteken délelőtt főzték a vásárcsarnok előtt és adomány fejében bárki megkóstolhatta.

A zsűri tagja volt dr. Dézsi Csaba András polgármester, Prédl Antal, a Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója és Cséby Gabriella, a Győr-szol Zrt. gazdasági igazgatója.

A zsűri által legfinomabbnak ítélt lecsó az úgynevezett lecsóleves volt, melyet Határ Balázs és csapata készített. 2. helyezett lett a Kis&Kauffman csapat, a 3. helyezést a Nyúli civilek érdemelték ki.

A legfinomabb lecsót készítő csapat átvethette a vásárcsarnok vándorkupáját.

Németh Kornélia hangsúlyozta: szeretik az emberek a piachoz kapcsolódó rendezvényeket, ezért a jövőben is terveznek hasonlókat, a lecsófőző versenyből pedig hagyományt kívánnak teremteni.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester a rendezvényen elmondta: „Azt látom, hogy az emberek beszélgetnek egymással, jó hangulat van a vásárcsarnok előtti téren, ami azt mutatja, Győr azért a legélhetőbb város, mert olyan emberek lakják, akik szót értnek egymással, kíváncsiak egymásra. Úgy hallottam, szeretik az itteni rendezvényeket, sőt még több programot szeretnének.”

A lecsókóstolóval kapcsolatban a polgármester azt emelte ki, hogy ő az „otthoni”, a felsége által készített lecsó ízét kereste, de a lecsót is annyiféle képen készítik, ahány ház. Neki a „lecsóleves” ízlett a legjobban, amilyet még soha nem kóstolt.

Prédl Antal, a Győr-szol Zrt. vezérigazgatója portálunk kérdésére hangsúlyozta: a rendezvénnyel népszerűsíteni szeretnék a vásárcsarnokot, olyanokat is próbálnak megszólítani, akik eddig még nem jártak piacra. „A fiatal korosztályt is próbáljuk bevonni, az általános iskola alsó tagozatosai számára ma megszerveztük, hogy beszélgethettek, megismerkedhettek a termelőkkel, az árusokkal és kézműves-foglalkozást is tartottunk számukra.

Aki ezen a péntek délelőttön kilátogatott a csarnok előtti térre, kedvezményesen vásárolhatta meg a lecsó alapanyagait, a paprikát, a paradicsomot, a hagymát.

A vásárcsarnok előtti téren elsősegélynyújtás-bemutatót és -oktatást tartottak. A könyvtár szervezésében pedig a téren Dánielfy Gergő koncertjét hallgathatták meg az arra járók.

A vásárlókat és a hallgatókat a helyszínen a Győr+Rádió kívánságműsora szórakoztatta.

Galéria: MekliZ Fotó

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó cikkeink:

Kapcsolódó témák: #Győr | #híradó | #Nyitott Piacok Napja | #vásárcsarnok |