Hirdetés
Összbírói értekezlet

Jól teljesítenek a győri bíróságok

Fotó: Ács Tamás
Szigeti Sándor
2022.05.10. 11:23

Több ügy, de kevesebb elhúzódó eljárás, fontos helyi beruházások és a világjárvány miatt részben átalakuló bíráskodás. Összbírói értekezleten tekintette át elmúlt éves munkáját a Győri Törvényszék és a Győri Ítélőtábla kedden.

Hirdetés

Győr-Moson-Sopron megye kiemelkedő gazdasági szerepe a bírósági ügyek mennyiségén és minőségén is meglátszik. Miközben a pandémia alatt országos átlagban csökkent az ügyérkezések száma, addig Győrben 1,2 százalékkal nőtt” – ismertette az egyik legfontosabb mutatót az összbírói értekezlet előtt megtartott sajtótájékoztatón az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

Dr. Senyei György, az OBH elnöke

Dr. Senyei György elismerően szólt a helyi bíróságok munkájáról. Mind az időszerűség, mind a benyújtott fellebbezések-, mind pedig a hatályon kívül helyezések számát tekintve jól teljesített Győr. Külön kiemelte a két éven túli, elhúzódó ügyek számának drasztikus csökkenését. „Megalapozott, időszerű és minőségi ítélkezés folyik Győrben” – jelentette ki.

Hirdetés

Az elmúlt időszak jelentős fejlesztései között a Csornai Járásbíróság felállítását, a Győri Törvényszék, valamint a Győri Ítélőtábla energetikai korszerűsítését, informatikai fejlesztését, a távmeghallgatásra alkalmas tárgyalóhelyiségek számának bővítését, a járásbíróság részleges klimatizálását, továbbá a Győri Ítélőtábla épületén kialakított napelempark létesítését emelte ki az OBH vezetője.

Dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke

Dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke elmondta: kollégái Szegedi Ítélőtáblának, valamint a Győri Törvényszéknek is besegítettek munkájuk során. Megjegyezte: a világjárvány jelentős hatással volt az ítélkezési gyakorlatra. „A távmeghallgatás lehetőségével főként büntetőügyekben éltünk. Az elektronikus és digitális eszközök használata egyre gyakoribbá vált, és valószínűleg a jövőben is velünk marad” – hívta fel a figyelmet.

Dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke

Dr. Takács József a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy tizenkét év, és két elnöki ciklus után nem pályázza újra meg a Győri Törvényszék elnöki posztját. Mint mondta elsősorban azért, mert az Országos Bírói Tanács korábban még egy alkalommal sem fogadott el harmadik ciklusra benyújtott pályázatot.

A győri összbírói értekezlet ülése

Takács József végül jó hírrel is szolgált: hétfőn délelőtt lerakták a Csornai Járásbíróság új épületének alapkövét. Az ideiglenesen jelenleg Győrben működő bíróság végleges székhelyét várhatóan a jövő évben adják át.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #bíróságok | #Győr | #Győr+ TV | #híradó |
likeold
a fb oldalunkat