Hirdetés

Jelentős támogatás érkezik az agráriumba

Illusztráció: Győr+
Kárpát Zsolt
2022.01.13. 12:56

2021-ben a terméshozam tekintetében közepes évet zárhattak a gazdák Győr-Moson-Sopron megyében. Ez leginkább a kukoricának köszönhető, voltak olyan területek ahol átlagon felül a kukorica terméshozama elérte a 10 tonnát - mondta el a Győr+-nak Németh Gergely. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kiemelte, hamarosan kihirdetik az agrárkörnyezeti pályázatokat, amellyel jelentős támogatáshoz jutnak majd a gazdák.

Hirdetés

„2022-ben az agráriumban is jelentős inflációval kell számolni, folyamatosan drágul minden. A műtrágya ára a négyszeresére nőtt, és a különböző inputanyagokért is sokkal többet kell fizetni. Jó hír azonban, hogy fejlesztésre, modernizálásra lesz pályázati pénz” – emelte ki Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A következő években az egyre több a biogazdálkodó számára is lesz elérhető pályázat, ami azért fontos, mert ez az ágazat sokkal költségesebb.

Hirdetés

Hamarosan kihirdetik az agrárkörnyezeti pályázatokat, tudomásom szerint a beadott pályázatok 95%-a nyerni fog. A továbbiakban pedig a mezgazdaságban is a hozzáadott értékeknek lesz nagy jelentősége.

„Ez azt jelenti , hogy azok a gazdaságok, ahol helyben fel is dolgozzák a terményt, jelentős plusz forrásokhoz juthatnak.”

A megyei elnök azt is elmondta, hogy sajnos az időjárás hasonlóan alakul, mint az elmúlt években, most is kevés a csapadék, emellett szükség lenne az igazi téli hidegre, és a hótakaróra.

likeold
a fb oldalunkat