Izgalmas kirándulás az Alcufernél

Győr+ Fotó: F.D.
2022.10.25. 13:25

Rendhagyó kiránduláson vehettek részt a Tulipános Általános Iskola kisbácsai tagiskolájának negyedikesei. A Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület szervezésében az Alcufer Kft. győri telephelyére látogattak el a fiatalok, ahol testközelből tapasztalhatták meg, mit is jelent a körforgásos gazdálkodás.

Hirdetés

Dr. Ferenczi Zoltán, az egyesület elnöke és Morvay László titkár az utóbbi időszakban egyre több hasonló programot szervez a fiatalabb korosztálynak.

Az I. és II. Győri Klíma Expon is képviseltette magát a szervezetünk. Még az első rendezvényen beszélgettünk tevékenységünkről, terveinkről az Alcufer Kft. két tulajdonosa, Horváth Ernővel és Horváth Ferenccel, és az a megtiszteltetés ért minket, hogy egy együttműködési megállapodás lehetőségét ajánlották fel nekünk. Ennek keretében tudtunk ide eljönni” – hangsúlyozta Morvay László. 

Nagy sikere volt a fiatalság körében a nagyméretű rakodógépnek. A Győrben készülő autók karosszériagyártásának maradványait pakolta egy speciális szerkezetbe, ami kisebb bálákká tömörítette a fémet. Ebben a formában ugyanis könnyebb kezelni a hulladékot, legyen szó szállításról, vagy rakodásról. A maradványok így kerülnek az üzemek kohóiba, ahol ismét alapanyag készül belőlük. A körforgásos gazdálkodás fontos mozzanataira egyre többen kíváncsiak a vállalat környezetvédelmi igazgatója szerint.

Csiszár Tamás elmondta, egy hónapon belül a hétfői volt a harmadik alkalom, hogy egy érdeklődő csoport kereste fel a telephelyet. „Voltak nálunk egyetemisták, voltak középiskolások, most pedig az alsó tagozatosok látogattak el hozzánk. Úgy gondolom, ez utóbbi korosztálynak a legfontosabb bemutatni tevékenységünket, hogy lássák, miről is szól a körforgásos gazdálkodás.” Az Alcufer Kft. Reptéri úti telephelyén elsősorban a fém hulladék játssza a főszerepet. Az éves 200 ezer tonnás forgalomból 180 ezer tonnát a fémhulladék adja, de emellett fával, papírral és műanyaggal is foglalkoznak. 

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #iskolák | #vállalkozások |