Ignotus társaság alakult Győrben

Németh Boglárka | Fotó: Ács Tamás
2022.11.16. 17:01

Ignotus Társaság alakult Győrben. Ignotus Hugó, magyar költő, újságíró irodalomszervező ihlette a költőkből, írókból, fotósokból álló győri művészklub nevét, melynek alapító ünnepsége szerda délelőtt volt a belvárosban. A társaság célja, hogy a kultúrát város, de akár országszerte is több intézménybe például idősotthonokba, kórházakba és börtönökbe is elvigye. Így az emberek szürke, gyakran sötét hétköznapjaiba egy csepp életet, valamint színt vinnének tehetségükkel.

Hirdetés

Dr. Kámfor Barnabás gitár előadásában József Attila egyik versét zenésítette meg, ezzel a hangulattal indult az Ignotus Társaság alapító ünnepsége, melyet sok beszélgetés és tárgyalás előzött meg. 

“Az apropót talán a mai világ, a mai helyzet adta. Úgy gondoljuk, hogy a szeretet és a szolidaritás az, ami a mai világban mindenképpen megerősítésre szolgál. Azok a személyek, költők, illetve fotósok, akik a mai nap itt vannak és részt vesznek az alakuló ülésen, olyan személyek, akik munkájukkal, tevékenységükkel már azért bizonyították, hogy ők igenis elkötelezettek a szeretet és a szolidaritás mellett. A másik, ami összekötő kapocs, az a szó és a kép játéka, ugyanis, ha a szó útján és a vizuális értelemben találkoznak a szavak és a képek, akkor úgy gondoljuk, hogy még szélesebb környezetben, még több emberhez el lehet juttatni a gondolatainkat.” – nyilatkozta Kollár János Sándor, költő, író a társaság alapítója. 

Kerecsényi Éva és Kollár János Sándor

A társaság tagjai fontosnak tartják és hálásak azért, hogy létrejöhetett ez a szervezet.

“Nagyon fontosnak tartom azt, hogy minél több emberhez juttassuk el a kultúrát, bármilyen formában, akár a versek, akár a képek, akár a zene vagy bármilyen művészeti ág megnyilvánulásaként. Főleg az elmúlt évek ébresztették rá szerintem arra az embereknek a nagy részét, hogy mennyire üres és silány lenne az életük, hogy ha hiányozna belőle a kultúra. Amikor be voltunk zárva és a négy fal között kellett élni, akkor pont a kultúra volt az, ami kisegítette az embereket abból a kátyúból, amibe beleragadtak. A filmek, zenék, versek, művészeti alkotások segítségével sikerült egy kicsit magasabb szellemi szintre felemelni az életünket” – hangsúlyozta Kerecsényi Éva, tanár és költő.

Az alapító ülés

“Nagyon nagy jelentősége és szerepe van az emberi szónak, a művészeteknek  és persze nem árt ha ezeket tett és cselekedet is követi. Én ezen leszek és mindenhova elmegyek ,ahová lehetőség lesz. Kórházakba, börtönökbe, Ukrajnába is elmegyek, ha kell, hogy legyen végre ennek az egésznek vége és hagyják békén az embereket” – fogalmazott P. Nagy Gabi, versmondó. 

P. Nagy Gabi és dr. Kámfor Barnabás

Az alapító ülésen a tagok verseikből olvastak fel és bemutatkoztak. A költőkön, írókon kívül Szabó Béla fotográfus és Radek József nyomdász is a társaság tagja. 

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #civil szervezetek | #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #Kultúra |