Igazi sikersztori a Forrás Projekt

Fotó: Győr+
Kárpát Zsolt
2022.05.05. 14:32

Nyugat-Magyarországon három megyében összesen 958 vállalkozást hoztak létre álláskeresők és pályakezdő fiatalok a Forrás projektnek köszönhetően. A 2020-ban induló program első szakaszában  tapasztalt szakemberek  készítették fel a jelentkezőket, hogy működőképes saját vállalkozást alapítsanak.

A több mint két évig tartó program záróeseményére gyűltek össze a már vállalkozásokat alapított egykori álláskeresők, és fiatal pályakezdők, akik eredményes időszak után vannak túl.

„A célkitűzésünk az volt, hogy 878 új vállalkozás jöjjön létre, ezt 10%-al túltejesítettük, hiszen végül 958 gazdasági társaság kezdte meg a működését, komplex fejlesztési programmal. Nagyon fontos kiemelni, hogy ők nem kényszervállalkozók és 80 órás képzésben is részt vehettek.” mondta el a Győr Plusznak Bányai Péter projektvezető.

A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, mint konzorciumvezető Győr-Moson-Sopron megye mellet Vas, Zala és Tolna megyében koordinálta a programot. A frissen alapított vállalkozók 4 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatásból gazdálkodhattak.

A projekt kimagasló erőssége, hogy a felkészítést, indítást követően sem engedte el a kezdő vállalkozók kezét, hanem egy éven át díjmentes mentorálással segítette őket a szabályszerű és hatékony működésben.

„Arra számítottunk, hogy szolgáltatási portfólióval fognak ezek a vállalkozások létrejönni, ami mindenképpen pozitív, hogy a kreatív ipar 20%-ban megjelent. Ide tartozik a média, a reklám, a grafika és a szoftver fejlesztés is. Az újonnan indított vállalkozások 20%-a pedig a szépségiparral foglalkozik.” – tette hozzá Bányai Péter.

A Forrás projekt költségvetése 633 millió forint volt, amely az Európai Unió és Magyar Kormány támogatásával valósult meg.