Idősen is jogtudatosan!

Szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2023.06.15. 10:41

Egy előadás-sorozat utolsó állomásaként „Idősen is jogtudatosan” címmel pódiumbeszélgetést rendeztek a győri campus jogi karán csütörtökön. A rendezvényre elsősorban a szépkorúakat várták, akik szakemberektől kaphattak átfogó információkat. Az eseményen elhangzott, hogy melyek a leggyakoribb idősek ellen elkövetett bűncselekmények, illetve, hogy hogyan védekezhetnek az érintettek mindezek ellen, de szó esett arról is, mi a teendő, ha már megtörtént a baj.

A Széchenyi István Egyetem és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság szervezésében megvalósuló sorozat nagy népszerűségnek örvend, így az utolsó előadásra is sokan ellátogattak június 15-én délelőtt.

A megjelenteket elsőként dr. Smuk Péter, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánja köszöntötte. „A jogi kar nagy örömmel ad otthont egy ilyen rendezvénynek. Az esemény egy egész féléves sorozat része. Korábban nagyrészt az iskolásokra és a pedagógusokra fókuszáltunk, hiszen ők is egy olyan korosztály és csoport, akik ha tudatosabban állnak a világhoz, akkor az őket körülvevő kockázatokat ki tudják kerülni” – ismertette dr. Smuk Péter. A dékán a Győr+ Média kérdésére elmondta szükség van a tudatosságra és az óvatosságra. „E kettőt ha párosítjuk, akkor minden idős megtalálhatja a védelmet a jogszabályokban, és azoknál a szerveknél, akik a jogorvoslatok benyújtásáért felelősek. Bízunk benne, hogy hozzájárulunk az idősek jogtudatosságához és a sérelmek jelentősen csökkenek a jövőben” – mondta dr. Smuk Péter.

Szabó Csaba a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság képviseletében szólt az érdeklődőkhöz. „Öröm számunkra, hogy egy ilyen konferenciasorozat megvalósulhatott. Fontos, hogy a veszélyeztetett korosztályokat meg tudjuk szólítani. Azt reméljük a programtól, hogy a bevont szakemberek segítségével fontos és hasznos információkat kaphatnak, elsősorban az áldozattá válás megelőzéséről. Látjuk az elkövetőket és a sértetteket, a tapasztalatainkat felhasználva igyekszünk segítséget nyújtani az állampolgároknak. Rengeteg felkérést kapunk idős kluboktól is, ami azért is fontos, mert így személyesen találkozhatunk a szépkorúakkal, és elmondhatjuk, hogyan tudnak védekezni a bűnelkövetőkkel szemben” – fogalmazott a Bűnmegelőzési Osztály megbízott vezetője.

A pódiumbeszélgetésen elhangzott, hogy nem véletlen, hogy az idősek kiszolgáltatott helyzetben vannak a mindennapokban. Azzal ugyanis, hogy megyünk előre az életben, ahogy korosodunk, folyamatosan csökken például az érzékelésünk, a bűnelkövetők pedig tökéletesen tisztában vannak a gyengeségekkel, és a mentális kapacitás hanyatlásával. Ráadásul ami jellemző, hogy az elkövetők soha nem engedik, hogy az áldozatok gondolkodjanak, hanem azonnali reagálást várnak, ez pedig elbizonytalanít mindenkit. Nem egyszer pedig a sértett hozzátartozója az elkövető.

A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy éves szinten az összes bűncselekmény áldozatainak 20%-a az időskorú, de óvintézkedésekkel számos bűncselekmény elkerülhető.

Tv-s szerkesztő: Kárpát Zsolt