Húsvétváró zenés téltemetés

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2023.04.01. 12:57

Látványos felvonulással, különleges népi játékkal végérvényesen száműzte a telet a Csobolyó Néptáncegyüttes 60 tehetséges, ifjú táncosa szombaton délelőtt a belvárosban. A húsvéti vásár forgatagában felzúgó ünnepi parádé rengeteg érdeklődőt vonzott. A programot, annak leglátványosabb eleme, a kiszebábu égetés zárta.

A Sárkányölő Szent György szobornál gyülekeztek szombaton a táncosok, a Baross útról indult ugyanis a tél- és rontásűző kiszézés.

„Szerettünk volna egy olyan hagyományt elhozni a győrieknek, ami valójában évszázadokon keresztül ilyenkor nagyhét elején, illetve virágvasárnap volt jellemző. A kiszehajtást nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európa északi részén, így, Csehországban vagy a morváknál is rendszeresen megtartották. Nálunk a palócok őrizték meg leginkább ezt a szokást” – idézte fel a játék hagyományait Putz Katalin a Csobolyó Néptáncegyüttes vezetője.

A mesélés közben megtudtuk, hogy ilyenkor a szalmából és ágakból készült bábot felöltöztetik, azt körbehordozzák és a házaknál ruhát kérnek rá. Aki pedig nem ad, azt jól kicsúfolják. A felöltöztetett babát végül kiviszik a határba, ahol vagy felgyújtják vagy vízbe dobják. Győrben mind a kettőre sor került, a táncos vigadalom ugyanis a Rába-parton zárult, ahol végleg „eldőlt” a kisze a sorsa.

„Annak idején ez egy szakrális tevékenység volt, hiszen úgy tartották, hogy elviszi a járványokat, a betegségeket. Mikor a bábu elégett, akkor a lányok zöld ágakat törtek, és ezzel az egészséget, az újjászületést vitték be a faluba.” – tette hozzá Katalin. Érdekesség, hogy böjt idején igazán táncolni nem lehetett, csak körtáncokat járhattak a fiatalok, minden más tilos volt húsvétig.

A Győri Húsvéti Vásár egyik nyitórendezvénye nagy sikert aratott, a Bécsi kapu téren tartott búcsúzáskor hatalmas tapsot kaptak a lányok.

„Gyenge lábakon áll az időjárás, de nagy öröm, hogy ilyen nagy érdeklődés övezte az eseményt. Természetesen a következő napokban is készülünk még meglepetésekkel, a cumifát már sokan keresik, az majd nagypénteken és nagyszombaton várja a kisgyerekeseket a Baross úton.” – árulta el a Győr+ Médiának Venesz Klaudia, szervező, kommunikációs koordinátor.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Korábban a témában: