Hirdetés
Kiállítás

Osztrák-magyar határtörténetek

Fotó: Ács Tamás
J. Kovács Andrea
2022.05.25. 19:09

Átélhetővé teszi, szinte testközelbe hozza a történelmet a „100 év határtörténetei” című vándorkiállítás, melyet ma délután nyitottak meg az Esterházy-palotában.

Hirdetés

Összesen 26 emlékhely idézi fel a határon átnyúló események, konfliktusok, együttműködések történetét az I. világháborútól napjainkig magyar és osztrák szemszögből.

Dr. Pető Péter

Köszöntőjében dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke arról beszélt, hogy ez a vidék közel 1000 évig rendkívül termékeny és nyugodt vidéke volt Magyarországnak, mert a nagy történelmi traumák kevéssé érintették a térséget, a nemzetiségek pedig egymással békességben éltek egészen 1918-ig. Az utána kialakuló konfliktusokat is sikerült mára békévé oldani, erre is kiváló példa a kiállítás.

Hirdetés

A Győr Plusz kérdésére válaszolva Gerhard Baumgartner, a DÖW (az osztrák ellenállás dokumentációs archívuma) tudományos vezetője elmondta:

„Elsősorban a határ két oldalán élő lakosságnak készült a tárlat, mert úgy gondoltuk, hogy sok olyan tragédia játszódott le, amiről alig beszélünk, amit kevésbé ismerünk. Különböző táborok voltak itt mind a két világháború idején, rengeteg tömegsírt találtak, és itt húzódott a vasfüggöny. Mindez a mai fiatalság számára már nem is létezik, nem tudnak róla semmit.”

Gerhard Baumgartner

Ezen akartunk változtatni a vándorkiállítással, ezért próbáltuk dokumentálni az utókornak az elmúlt száz év tragédiáit. Ausztriában már több helyen bemutattuk, óriási érdeklődést váltott ki, elsősorban azokon a helyeken, amelyek szerepelnek benne. Magyarországon először Győrben állítjuk ki. Számítunk a tanárokra, tanítókra, azt szeretnénk, ha a diákjaikkal feldolgoznák ezt az anyagot, Burgenlandban és Bécsben nagyon szép projektek születtek belőle.”hangsúlyozta a szervező.

A három nyelvű kiállítás interaktív térképen és internetes archívumon alapszik, ahol – QR-kód beolvasásával – bővebb fotóanyaghoz, dokumentumokhoz, videóklipekhez és részletes szakirodalomhoz férhetünk hozzá.

A tárlat az Esterházy-palotában június 5-ig ingyenesen megtekinthető.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #kiállítás |
likeold
a fb oldalunkat