Hamarosan érkezhetnek az uniós pénzek

Fotó: Marcali Gábor
Zombai-Kovács Ákos
2022.09.29. 13:21

Az igazságügyi miniszter és a miniszterelnök-helyettes benyújtotta a törvénymódosításokat, amiket a magyar kormány az uniós pénzek folyósításáért cserébe ígért az Európai Bizottságnak. Erről Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő számolt be a Győr+ Médiának. A politikus kiemelte, a kormány mindent megtesz azért, hogy hozzájusson a Brüsszel által visszatartott forrásokhoz, amik jó esetben, még idén meg is érkezhetnek. A képviselő arról is beszélt, hogy indul az újabb nemzeti konzultáció, ezúttal az Oroszország elleni szankciókról.

A magyar kormány mindenképpen szeretne hozzájutni azokhoz a Brüsszel által visszatartott forrásokhoz, amik elvileg járnak az országnak. Ezt mondta a Győr Plusznak a város országgyűlési képviselője. Simon Róbert Balázs szerint, ezek, jó esetben még az idén, meg is érkezhetnek. „Jövő héten szavazunk a Parlamentben azokról a törvénymódosításokról, amiket az Európai Parlament kért Magyarországtól, utána november végére megszülethet a megállapodás Brüsszellel és én abban bízom még az idén, de legkésőbb a jövő év elején megérkezhetnek ezek a pénzek” – mondta Simon Róbert Balázs.

Gazdaság- és közlekedésfejlesztés, elsősorban ezeken a területen van óriási szerepe az uniós forrásoknak. Az elmúlt években sok minden készült itt a régióban is részben brüsszeli pénzből, fogalmazott a képviselő.

Ha a győriek belegondolnak, az elmúlt időszakban számtalan olyan fejlesztés készült Győrben és környékén is, amik részben vagy egészben uniós pénzből készültek el, Magyarország hatékonyan használta fel eddig is a brüsszeli pénzeket, amikre a jövőben is nagy szükség lesz” – tette hozzá az országgyűlési képviselő. A politikus arról is beszélt, hogy hamarosan indul az újabb nemzeti konzultáció Magyarországon.

Az unió hibás döntések sorozatát hozta akkor, amikor szankciók sorát hozta meg Oroszországgal szemben, ezzel csak az ellenkezőjét érték el annak, amit akartak, ezeket meg kell szüntetni, mert amíg ez nem történik meg, szárnyalni fognak az energiaárak és ennek véget kell vetni” – fogalmazott a politikus.

Arról is beszélt, hogy hamarosan indul az újabb nemzeti konzultáció Magyarországon. „Európában elsőként kérdezi meg a magyar kormány az embereket az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban, biztos vagyok benne, hogy az emberek többsége is érzi, ezeket meg kell szüntetni, mert ez sehová sem vezet, nem csak számunkra, de Európa számára sem” – emelte ki Simon Róbert Balázs. A képviselő arra kért minden győrit, ugyanúgy, mint korábban, lehetőleg, most is vegyen majd részt a konzultációban és mondja el véleményét az Oroszország elleni szankciókról.