Mi történt Győr városrészeiben? I. rész

Győrszentivánon megújult a bölcsőde, már mérik a légtisztaságot is

Hajba Ferenc Marcali Gábor
2023.01.21. 10:08

Győrszentiván Győr fontos, közkedvelt kertvárosa. Az önkormányzat – elsősorban a helyi ügyeket jól ismerő dr. Sík Sándor képviselő úr kérései alapján – a Covid, az energiaválság és a szomszédunkban zajló háború városunkat is sújtó következményei ellenére – az utóbbi három évben minden lehetséges módon közreműködött a gondok megoldásában.

“Számos kisebb-nagyobb ügyet intéztünk el, hiányt pótoltunk, fejlesztettünk, felújítottunk – sorolta dr. Dézsi Csaba András polgármester, s azzal kezdte: 2020-ban 123 darab, 2021-ben 98 darab, 2022-ben pedig 68 darab, összességében tehát 289 fát ültettünk el ebben a városrészben.

Az idén két jelentős és fontos fejlesztés valósult meg Győrszentivánon. Az önkormányzati és uniós forrásból megszépült épületben a településrészhez méltó, és biztonságos helyen kezdhették meg a tanévet a bölcsődések. A győri önkormányzat 30 millió forintot különített el a rekonstrukcióra. Ebből kicserélték négy csoportszoba, valamint a sószoba padlózatát. Nedvesség ellen is szigetelték a helyiségeket. A korábbi egészségtelen bitumenes teraszt elbontották, helyette modern, akadálymentes terasz épült. A víz- és szennyvízvezetékeket is kicserélték, megújult a villamossági hálózat, a falakat kifestették. Energia-korszerűsítésre közel 170 millió forintot költöttek, új kondenzációs kazánt építettek be.

A másik lényeges fejlesztés a légszennyezést mérő modern berendezés üzembe helyezése. Ennek a közbeszerzése folyamatban van, ára valószínűleg megközelíti a 200 millió forintot. Egy hasonló berendezés addig is működik a városrészben.

Képviselői javaslatra megújult a Törökverő utcai buszmegálló peronja, felújítottuk a Bárányréti úti járdát, a Kálmán Imre úton – ahol a vízelvezetést is hatékonyabban oldották meg – átépítettük a gyalogos felüljáró rámpáit, a Barackos utca kétrétegű felületi zárást kapott. A Váci Mihály úti gyalogos híd környezetében is javítottuk a járdát. A Fecske és a Fenyő utca közötti szakaszt 31 millió forintból építettük meg. A Sugár utcában és Tsz úton szalagkorlátot létesítettünk, és beton terelőelemeket telepítettünk, az új temetőnél bővítettük a murvás parkolót. Több helyen – például a Lőtér utcában, a Sugár utcában, a kertvárosi utakon és a Kör téren – padkarendezésre, árokkarbantartásra került sor. A Naphegy és a Rigó utcában a közvilágítás rekonstrukcióját végeztük el.

Sajnos nagy esőzések idején néhány helyen áll a víz, ezeket a múltban történt elsősorban kivitelezési hiányosságok és hibák okozzák. Ezeket a gondokat – ha egy csapásra nem is tudjuk – mielőbb meg kell oldanunk.

Győrszentiván a város sajátosan értékes része, mely a nehézségek ellenére továbbra is kiemelt figyelmet kap” – nyilatkozta érdeklődésünkre dr. Dézsi Csaba András.

Kapcsolódó témák: #fejlesztések | #Győrszentiván |