A családi házas övezetekben az utcákra vezetik a vizet a tulajdonosok

Felelős magatartás, kevesebb tócsa

Garamvölgyi Imre Vig Norbert
2023.01.19. 17:51

Az elmúlt kilenc napban több mint 60 mm csapadék hullott térségünkben. Ennek a mennyiségnek az elvezetése alapvetően nem okozna gondot a győri csatornarendszernek, ám a családi házas övezetekben, Győrszentivánon, Ménfőcsanakon, Bácsán, Gyirmóton mégis hatalmas tócsák alakulnak ki időszakosan. A szakemberek szerint ennek oka nagyrészt a felelőtlen lakossági vízelvetetés.

A győrszentiváni Körtér környékén hatalmas tócsákban áll az esővíz napok óta. A szakadatlan esőzés természetesen indokolhatná a pocsolyák jelenlétét, azonban a szakemberek véleménye szerint nem csak az esőzés felelős a közterületeken megálló vízért.

„Az elmúlt kilenc napban leesett csapadék mennyisége nem kevés, hisz egyetlen négyzetméteren hatvan liter vízzel kell számolnunk. Azonban ha olyan nehézségekkel küzdünk, hogy van körülbelül 70 kilométernyi lakóutcánk városszerte, ahol elégtelen még az útburkolat minősége, nem megfelelő a csapadékvíz elvezetése, akkor már önmagában is problémát okoz ez a hatalmas mennyiségű eső” – mondta a helyszínen Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet vezetője. Hozzátette, hogy ennek a mennyiségnek az elvezetése, elapasztása nem jelenthetne gondot, ám a lakosság sokszor saját magának nehezíti meg a helyzetét.

„Nagyon sokat tudna segíteni a helyzeten a lakosság, ha az udvarok és a tetők csapadékvizeit nem a közterületekre vezetnék ki, ami rendeletileg is tilos. Minden ingatlantulajdonosnak a saját portáján belül kellene kezelnie a keletkezett csapadékvizet. Külön gond az is, hogy nagyon sok lakó, a parkolási lehetőségekre hivatkozva, betemeti az egyébként kitűnően működő szikkasztó árkokat, a víz elapasztására szolgáló zöld területeket pedig befedik murvával, így az elveszíti a vízbefogadó képességét” – tette hozzá Máthé-Tóth Péter.

A szakember kalkulációi szerint a családi házakból kivezetett vízzel együtt a természetes csapadékmennyiség duplája kerül a közterületekre, amellyel a környezet már nem tud megbirkózni, és tócsákban gyűlik össze. Máthé-Tóth Péter úgy véli, a megoldás a lakossági fegyelem megváltozása lenne, így legalább önmagunknak nem okoznánk kárt és nehézséget. Ez a lakossági magatartás amúgy a Kormányhivatal bevonásával akár büntethető is lenne, de természetesen nem az a hivatal célja, hogy eljárások dömpingjét zúdítsa a lakosságra, sokkal inkább szeretnék az önkéntes szabálykövető szemléletet kialakítani a háztulajdonosokban. Az útkezelő természetesen nem hagyja a pocsolyákat a közterületeken, szivattyús autóik járják a külső kerületek utcáit, felszippantják a hatalmas tócsákat az összegyűjtött csapadékvizet pedig megfelelő helyekre szállítják.

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztők: Kárpát Zsolt, Zombai-Kovács Ákos