Légszennyezettség-mérőt telepítettek Győrszentivánra

Pécskai István Fotó: Marcali Gábor
2022.11.03. 18:16

Jó-e a levegő Győrszentivánon? – erre a kérdésre adhat konkrét választ az a speciális mérőműszer, amely csütörtöktől, két héten keresztül, két mérőponton folyamatosan ellenőrzi a különböző értékeket a településen. A vizsgálatot a győri önkormányzat rendelte meg.

Hirdetés

Első körben a Sugár úton, a Szentiváni Óvoda udvarán parkolt le az autó, amelyben modern készülékekkel végzik a méréseket. A másik mérőpontot a Váci Mihály utcában jelölték ki. Az ellenőrzéseknek köszönhetően, pontosan meg lehet majd állapítani, többek között mennyi szén-monoxidot, kén-dioxidot, ózon- és nitrogénoxidot tartalmaz a levegő. Jézsó Zoltán, a Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda képviselője elmondta, az elkövetkezendő egy esztendőben minden évszakban, tehát négyszer két héten keresztül végeznek méréseket.

„Mérjük a meteorológiai adatokat is. Segítségünkre van egy pormonitor, ami a két és fél mikronos porfrakciót méri. A kocsi hátuljában található egy mintavevő, amely a tízmikronos port veszi, így kimutathatók lesznek a policiklusos aromás szénhidrogének, a különböző fémvegyületek, illetve a formaldehid is” – fogalmazott a mérnökként tevékenykedő Jézsó Zoltán.

A Szentiváni Öko Szeglet Egyesület tagjai pozitívan értékelik, hogy kiderül, mennyire tiszta a levegő a településen. Remélik, a jövőben egy fix mérőállomást is kialakítanak Győrszentivánon.

„Nagyon örülünk neki, hogy az önkormányzat méréseket folytat Győrszentivánon. Így, hogy most már tudjuk az önkormányzat által megrendelt mérések egy részének időpontját, a mi méréseinket is be tudjuk ütemezni az egész évre. Több helyen, több alkalommal lesz mérés, így sokkal áthatóbb képet kaphatunk arról, milyen a környezeti helyzet most Győrszentivánon. Azonban az elszomorít bennünket, hogy a kérésünkkel ellentétben, ezeknek a méréseknek az elvégzésére az általunk ellenzett ipari park bővítésének költségvetéséből kerül sor, hiszen a bővítést mi már az elejétől kezdve elleneztük. A győrszentivániaknak fontos a levegő, a talajvíz és a zajterhelési szintek meghatározása, de a kapott eredmények nem befolyásolják azt az álláspontunkat, miszerint nem szeretnénk veszélyes övezetet és gyárakat a közelünkbe, főleg nem a termőföldek helyén” – mondta dr. Balog-Farkas Renáta, a Szentiváni Öko Szeglet Egyesület tagja.

Dr. Sik Sándor, Győrszentiván önkormányzati képviselője hangsúlyozta, kiemelten fontos, hogy a helyiek megfelelő körülmények között, egészséges környezetben élhessenek.

„Nagyon örülök, hogy elindult a mérés. Ami a helyszínt illeti: azért döntöttünk az óvoda, illetve a Váci Mihály utca eleje mellett, mert ezeken a területeken korábban már végeztünk méréseket. Van egy alapunk, tudjuk, hogy akkor milyen eredmények születtek. Kíváncsian várjuk az új adatokat, hogy megtudjuk, hova fejlődtünk, mi változott azóta. Külön örülök neki, hogy a fűtési időszakban és azon kívül is lesznek mérések. Teljes egészében akkreditált cég és labor végzi a folyamatot, a mérés pedig majd szakvéleménnyel egészül ki. Szeretnénk, hogy egészséges legyen és maradjon a környezetünk. A korábbi mérések során a szakemberek azt mondták, elégedettek lennének, ha ilyen környezetben élhetnének” – jelentette ki dr. Sik Sándor.

Ahogy azt korábban dr. Dézsi Csaba András polgármester bejelentette, a következő mérést már saját mérőműszerével végzi el a város, hiszen a mérőautó beszerzése folyamatban van.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #levegőminőség | #mérés |