Győri rászorulóknak is segít az ételfutárcég és az élelmiszerbank

Németh Boglárka Czika László Balázs
2023.02.28. 14:04

Győrben élő rászorulóknak is segít az egyik országosan ismert ételfutárcég és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Az ételkiszállítással és élelmiszer forgalmazással is tevékenykedő vállalat a megmaradt vagy rövid lejáratú termékeit juttatja el az élelmiszerbankkal összeköttetésben lévő karitatív szervezeteken keresztül a nélkülözőknek, erről egy sajtótájékoztatón számoltak be kedd délelőtt.

Akár egy szupermarket, úgy volt berendezve az országos ételfutárcég élelmiszerraktára Győrben. A kiszállítással foglalkozó vállalat már a kisebb bevásárlást is házhoz viszi országszerte, így városunkban is, emellett pedig ételmentéssel is foglalkoznak. “Az élelmiszerbankkal már a kezdetek óta dolgozunk. Minimalizáljuk a selejt arányát, de mivel a gyors kereskedelemben nagyon nagy aránnyal van frissáru és azok gyorsan romlandó termékek, ezért a lejárat előtti termékeket átadjuk az élelmiszerbanknak, éves szinten több tonnát, és ők pedig eljuttatják a rászorulóknak, ami nagyon hasznos” – tájékoztatott Arany László, a Panda Market igazgatója. 

A sajtóeseményen egy győri szerencsés rendelő félmillió forintos nyereményét is átadták, továbbá a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ugyanilyen összegben támogat majd a megye és a város karitatív szervezetein keresztül győri és Győr környéki rászorulókat is, hiszen a megmaradt vagy rövid lejáratú termékek továbbra sem vesznek kárba.

“Ezek a termékek karitatív szervezeteken keresztül jutnak el rászorulókhoz, családsegítő szolgálatokon, családok átmeneti otthonain, nagycsaládosokat segítő szervezeteken keresztül vagy akár fogyatékkal élőket, idős embereket, hajléktalanokat segítő karitatív szervezeteken keresztül érjük el azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre. Itt Győrben nyolc ilyen szervezettel működünk együtt, akik napi szinten tizennyolc áruházba járnak el, köztük a Panda Marketbe is. A tavalyi évben 3778 rászorulónak tudtunk 157 ezer kilónyi élelmiszert kiosztani a városban. Ez egy nagyon komoly segítség, hiszen az infláció hihetetlen méreteket öltött, az élelmiszerárak növekedése még nagyobb volt és nagyon sokan a tönk szélére kerültek, számukra ezek az adományok nagyon komoly támaszt jelentenek” – fejtette ki Nagygyörgy András, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója. 

Magyarországon 2005 óta kutatja fel az élelmiszerbank a kereskedelemben összegyűlt feleslegeket, az országos ételfutárcég segítségével pedig 61 ezer kilónyi élelmiszert tudnak megmenteni évente. Súlyos adat, hogy a sok ételmentő akció ellenére is 61 kg élelmiszert dob ki egy átlagember évente hazánkban, amely egy négyfős háztartásban majdnem 250 kilogrammnyi étel pazarlását jelenti. 

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka