Győri balettsiker nemzetközi vizeken

Szerző és fotó: Németh Boglárka
2023.02.20. 12:21

Újabb nagyszerű díjat zsebelt be a Győri Tánc-és Képzőművészeti Iskola egyik növendéke. Seruga Petra, 11. évfolyamos tanuló 40 ország versenyzői közül a Bécsben tartott nemzetközi balett versenyen szerzett 4. helyezést, ráadásul a legtechnikásabb előadó különdíját is bezsebelhette. Derczó Tibor igazgató szerint hatalmas eredmény, hogy egy 17 éves táncművész ilyen nemzetközi sikereket ér el a felnőttek között. Seruga Petra 4 éves kora óta balettozik, mostani koreográfiájában egy összetört lélek vívódásait mutatta be, melyet stábunknak is előadott.

Derczó Tibor, a Győri Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium vezetője szerint szinte mindegyik diákkal lehetne interjút készíteni, hiszen mindenki nagyon tehetséges és hatalmas sikereket ér el akár a táncban, akár egyéb művészetekben,  de most Seruga Petrára lehet büszke az iskola.

“Ezt a versenyt nem diákok, hanem profi táncosok számára írták ki. Ebben a mezőnyben a kiváló helyezés mellett különdíjat elérni, a balettos berkekben mindenképp nagy visszhangot vált ki, de szeretnénk, hogy ha az egész város büszke lenne erre a teljesítményre. Mi, az iskola természetesen nagyon szép helyre tesszük ezt az eredményt.”- hangsúlyozta a direktor, aki arról is beszélt a Győr+ Médiának: fontos számukra, hogy a diákok minél több színpadon bemutatkozzanak város és országszerte, de nemzetközi porondon is. “Hálás vagyok a fenntartónak, a szülőknek, a gyerekeknek, a támogatóknak és a szponzoroknak, a jövőben is szükségünk van és számítunk is a segítségükre”– fejtette ki Derczó Tibor. 

Petra a koreográfiájához illő ruhában adta elő meggyőző produkcióját. “A koncepciót és a koreográfiát is profi készíti. A koreográfusunk Varga István, aki egykor szintén ide járt, mára pedig egy nemzetközi szinten is elismert profi táncművész. Petrával 2017 óta dolgozik együtt, több koreográfiát is gyártott számára, amik nagyon nagy sikernek örvendtek, hiszen fontos, hogy a koreográfus és a diák között működjön a kémia, azaz jól tudjanak együtt dolgozni. Mi az iskolában arra próbálunk törekedni, hogy ami elkészül az még jobban pontosítva, még többet gyakorolva kerüljön a színpadra.” – emelte ki Horváth Vanessza, táncpedagógus. 

Petra nagyon büszke az eredményére, a felkészülése során előfordultak hullámvölgyek, de végig a célra koncentrált. “Sok versenyen jártam már, de ez nagyon különleges volt, tényleg mindenki nagyon profi volt, jó volt megmérettetni magam. A koreográfia sztorija egy megtört lelken alapszik. Az előadásmód az, ami nekem elég nehezen megy, de próbálok ebben sokat fejlődni.” – mondta el a Győr+ Médiának Seruga Petra.

A fiatal tehetség élete a tánc és ebben látja jövőjét is. Négy éves kora óta van színpadon és úgy érzi ebben tud igazán kiteljesedni. “Sokat köszönhetek a táncnak, mint ember is megváltoztatott, meg gyakorlatilag ebben nőttem fel és ez alakított olyanná, aki most vagyok.” – fejtette ki a fiatal tehetség. 

A tánciskolában pedig nem áll meg az élet, jövő hétfőn balett vizsgák, a félév során pedig számos verseny vár a fiatalokra. 

Kapcsolódó témák: #balett | #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #siker |