Győrben is biztonságosabb és gyorsabb az új háziorvosi ügyelet

Győr+ Fotó: Vig Norbert
2023.03.02. 17:41

Rövidebb várakozási időben reménykednek a kórházban kialakított új, átszervezett háziorvosi ügyelet segítségére szoruló betegek Győrben. Az új ellátó rendszer március 1-jétől működik a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház A1-es épületének földszintjén (Győr, Vasvári Pál u. 2–4.).

A legfontosabb változás, hogy az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is a 1830. Ezen a számon a beteg szakszerű tanácsot kap panaszai enyhítésére, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnal mentőt küldenek. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat–vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható. Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva is elérhetőek.

Az új háziorvosi rendelőt a sürgősségi osztály (SBO) közelében alakították ki. Ha az ügyeletes háziorvos úgy ítéli meg, hogy a nála jelentkező beteg szakszerűen csak a sürgősségi osztályon látható el, akkor azonnal oda irányítja.

Megnéztük, hogy az első napon hány beteg kereste fel a háziorvosi rendelőt. A bejárati ajtó előtt áll a szolgálat sárga autója, tetején a megkülönböztető jelzést adó fényhíddal. A váróterem egyelőre üres, a betegek fogadására alkalmas rendelőben még a műszerek legpraktikusabb elhelyezését próbálják ki a szakemberek.

Beteg híján odamegyünk a sürgősségi osztályra, az ablakon át látszik, az ott a szokásos betegforgalom. Nem zsúfolt a váróterem, ülőhely is akad még, de várakozni kell, mégpedig a panaszok súlyossága alapján döntenek a sorrendről. Vannak itt csonttöréssel, hirtelen szédüléses, szívtáji panaszokkal is emberek. Egy család azon méltatlankodik a bejárat előtt, hogy nem engedik be mind a négy kísérőt a váróterembe.

Visszatérünk a háziorvosi rendelőhöz, egy beteggel találkozunk, köhög, lázas, azt mondja, néha kissé fullad is.

Várakoznia nem kell, s amikor kijön a vizsgálóból, elégedett. „Alaposan, szakszerűen kikérdeztek, megvizsgáltak, kaptam egy új szert is, remélem, használ” – mondja. Hozzáteszi: „Jó volna, ha tartani lehetne ezt a színvonalat, az emberséges hangot. Ja, és a rövid várakozási időt. Ismerem a magyar embert, ha hírét veszi, hogy itt gyorsabban sorra kerül, mint napközben a rendelőben, akkor még a tyúkszemével is az esti ügyeletet keresi fel.

Az ügyeleti szolgálat autója egyszer vonult ki házhoz, míg az ügyeleten jártunk, de a betegjogok miatt nem adhattak felvilágosítást arról, hogy hová.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és pr-vezetője a Győr+ Média megkeresésére azt írta: „Az első nap tapasztalata: jól működik az új ügyeleti rendszer Győr-Moson-Sopron vármegyében. Az ügyeleti alapellátást Hajdú- Bihar vármegye után 2023. március 1-től Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is az új, egységes rendszer biztosítja a betegek számára. Az első napon a két vármegye 21 telephelyén 16 óra és 22 óra között (háziorvosi ügyeleti időszak) összesen 139 beteget  láttak el, ami átlagosan helyenként és óránként 1 ellátást jelentett. Éjszaka (22 és 8 óra között) a sürgősségi ügyeletek 25 betegellátást végeztek, ami telephelyekre bontva átlagosan 2,77 eset volt a 10 óra alatt.

Győr-Moson-Sopron vármegyében mindösszesen 51 ellátási esemény volt: 

16:00-22:00-ig 44 beteget láttunk el  (ez átlag 6,3 beteg/telephely, óránként 1,05 beteg),  22:00-től 08:00-ig 7 beteget láttunk el (ez átlag 1,75 beteg/telephely, óránként 0,17 beteg).

Az elmúlt 24 órában a 1830-as ügyeleti számra a három vármegyében több mint 470 telefonhívás érkezett, sokan csak kipróbáltak a vonalat, mások pedig tanácsot, vagy ellátást kértek és kaptak.” – tájékoztatott Győrfi Pál.

A vármegyékben a háziorvosi ügyelet működtetésére mintegy 40-50 orvossal van folyamatban a szerződéskötés, azonban a szerződés aláírásától legtöbben a MOK elvárásának megfelelően eddig tartózkodtak. Sok orvos, valamint a mentőtisztek, ápolók és más szakdolgozók számára is a beteg érdeke a legfőbb szempont, így az új ügyeleti rendszer biztonságosan működni fog Hajdú-Bihar vármegyében, Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is. – válaszolta megkeresésünkre a kommunikációs szakember.

Módosult a jogszabály:

Megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát az a törvény, amelyet kedden, a kormány kezdeményezésére elfogadott a parlament. A szerdán már életbe lépett jogszabály kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országgyűlésben az előterjesztésről azt mondta: az a magas szintű, mindenki számára hozzáférhető, biztonságos betegellátás biztosítását szolgálja. Úgy fogalmazott: „azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza, és ezzel a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti, megszegi a demokratikus köztestület jellegének alapvető szabályait, semmibe veszi saját céljait”. Tehát azonnali hatállyal megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság (csak aki úgy nyilatkozik, az marad), elkezdhetnek praktizálni a nem kamarai tagok is, valamint az etikai eljárásokat ezentúl az Egészségügyi Tudományos Tanács intézi a MOK helyett (a jelenleg folyamatban lévőket is).

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr-Moson-Sopron | #ügyeleti rendszer |