Győrben is elindult az új, egységes ügyeleti rendszer

MTI Fotó: Vig Norbert
2023.03.01. 16:17

Szerdán délután négy órától Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elindult az új, egységes ügyeleti rendszer - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ).

Győrfi Pál szóvivő közleményében azt írta: az ügyeleti alapellátást március 1-től Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is az új, egységes rendszerben biztosítja a mentőszolgálat a betegeknek.

 Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is az 1830,

melynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen tartózkodjon is az ellátásra szoruló.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható. Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének a csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva is elérhetőek.

Győrben a kórház A1-es épületének a földszintjén alakították ki az új ügyeleti helyszínt.

Amint arról beszámoltunk, a Győr+ Média nagy értékű felajánlást tett az Országos Mentőszolgálatnak: Knézy Jenő, cégünk vezérigazgatója Nyakkendő nélkül című adásunkban felajánlotta Győrfi Pálnak, hogy a Győr+ elérhető felületein keresztül tájékoztatjuk a lakosságot az új rendszerről.

Győrfi Pál a mai közleményben emlékeztetett rá: az Országgyűlés által decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint vezetik be az új, egységes ügyeleti rendszert. Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében kezdte meg működését az új ügyeleti rendszer, melynek eddigi tapasztalatai és a csaknem 2500, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja – írta Győrfi Pál, az új rendszerről pedig az OMSZ hivatalos oldalára nem sokkal ezelőtt videó is felkerült:

Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép életbe, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják – olvasható a közleményben.

A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet. A terv szerint áprilistól Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye is csatlakozik az egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez és a jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegeknek az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működik majd Magyarországon – tudatták a közleményben.

Kapcsolódó témák: #Győr | #orvosi ügyelet |