Hirdetés
Exkluzív interjú Dr. Dézsi Csaba Andrással

Győrben a járvány alatt a közösség összetartása egészséges

Fotó: Marcali Gábor
Bobory Balázs
2020.04.02. 14:33

Nincsenek tünetei, jól érzi magát dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, aki szerdán tudta meg, hogy maga is megfertőződött a koronavírussal. A munka nem áll meg, a város első embere immár otthonról dolgozik és tökéletesen bízik apparátusában.

Hirdetés

Nem is lehet más az első kérdés: hogy van?
Köszönöm, kiválóan aludtam, a feleségem aggódik inkább. Még szerdán este kollégák jártak nálunk a kórházból, akiket alig ismertem fel, hiszen a védőruhájuk miatt úgy néztek ki, mint akik egy másik bolygóról érkeztek. Vért vettek mindkettőnktől, a feleségemtől pedig orr- és garatváladékot. Reggel tudtuk meg, hogy a feleségem vértesztje pozitív lett, így mindketten fertőzöttek vagyunk.

A kórházban immár hetek óta nem jártam, szabadságon voltam. Április 1-jétől kezdtem volna dolgozni, de megvártam, míg a második teszt eredménye megérkezik. Bebizonyosodott, hogy jól döntöttem, hiszen ez már pozitív lett. Sajnos a városházán dolgozó munkatársak közül többen is megfertőződtek, de szerencsére mindenki tünetmentes. Ott eléggé zárt térben dolgozunk, és hiába tettük meg a lehető legtöbb óvintézkedést, mégis benyeltük a kórokozót.

Hirdetés

Megijedt, amikor megtudta a teszt eredményét?

Nem vagyok ijedős fajta, az első gondolatom az volt, hogy hála Istennek, jó döntést hoztam akkor, amikor megvártam a második teszt eredményét és nem mentem be dolgozni a kórházba.

Az is szerencse, hogy a feleségem is egészségügyi dolgozó, együtt hoztuk létre a szívkatéteres labort, így ő sem esik pánikba.

Miután beszéltünk a háziorvosunkkal és a hivatalos egészségügyi bejelentések megtörténtek, reálisan felmérve a helyzetet, végigtelefonáltuk azokat az embereket, akik potenciális kontaktszemélyek lehetnek. Úgy gondolom, ilyen helyzetben a pánik az, amely felőrli az idegeket, a lelket, ennek nem szabad teret adni. A szervezetünk védekezik, tudni kell, hogy a fertőzöttek nyolcvan százalékánál a vírus csak nagyon enyhe tüneteket okoz. Jelenleg szedem a vitaminokat és eleget teszek a javaslatoknak, előírásoknak, bezárkóztunk, karanténba vonultunk, innen folytatom tovább a munkát.

Kissé ironikusnak tűnhet, hogy a vírus akkor válik beazonosíthatóvá a szervezetében, amikor fontos, gazdaságot érintő bejelentéseket tesz, mintha ezzel nemcsak a testet kívánná gyengíteni, hanem a fontos intézkedéseket is háttérbe tolja a hírekben.

Pedig nem az a lényeg, hogy rólam szóljanak a hírek, sokkal inkább azokról az intézkedésekről, amelyek a leginkább rászorulókon, például a szociális bérlakásban élőkön próbálnak ebben a helyzetben segíteni.

Fel kellett mérnünk, hogy milyen további területen tudunk még könnyítéseket bevezetni.

A kisvállalkozóknak sokat jelenthet, hogy az önkormányzati üzlethelyiségek bérleti díját felére csökkentettük, kivételt tettünk azokkal az ágazatokkal, ahol a bevétel nem csökkent. Az idegenforgalmi adó befizetésétől azért tekintettünk el, mert a szféra képviselői ezt írásban kérték tőlünk. Úgy gondolom, a kormány terheket könnyítő csomagjai mellett – amelyek sok győri emberen segítenek – nekünk is meg kell tennünk minden olyan lépést, amelyek valamelyest segítenek átvészelni ezt a jelenlegi nagyon nehéz helyzetet.

Legendás a munkatempójáról, szerdától azonban csak otthonról dolgozik. Mennyire nehezíti meg ez a feladatok végrehajtását, a munka gördülékeny elvégzését?

Egy jó karmester akkor érezheti biztonságban magát, ha a zenekarba kiváló muzsikusokat választ, akik egyénileg is kiemelkedőek.

Egy vezetőnek nem kell mindent magának megoldania, okos, tettre kész, bátor munkatársakat, csapatot kell felállítania.

Úgy érzem, nekem ez a kórházban és a városházán is sikerült, így semmi kétségem afelől, hogy a munka zavartalanul folytatódik. Az pedig nem helyrajzi kérdés, hogy én honnan irányítom a hadműveleteket.

Csak a legnagyobb elismerés hangján szólhatok a győri emberektől, szinte mindenhol azzal találkozom, hogy azt keresik, hol tudnak a rászorulókon segíteni.

A különböző akciók, kezdeményezések nemcsak városházi irányítással szerveződnek, hanem önkéntesek is összefognak, ez példás és megható. Bár járvány van, ezekben a nehéz hetekben bizonyosodik be ismét, hogy Győr közössége egészséges.

Kapcsolódó témák: #Győr | #koronavírus | #polgármesteri hivatal |
likeold
a fb oldalunkat