Koronavírus Győrben

Fontos gazdasági intézkedéseket hoztak

Győr+
2020.04.01. 17:15

A koronavírus járvány okozta gazdasági körülményekre tekintettel, szerdán több intézkedést hozott Győr első embere. Dr. Dézsi Csaba András polgármester a meghozott intézkedésekkel is szeretné segíteni a győrieket ezekben a vészterhes időkben.

„A mai napon április elseje van, de amit mondok az nem tréfa. Nagyon fontos döntéseket hoztam, ami a győrieket érinti. A kialakult járványügyi gazdasági hatásoknak köszönhetően többen is rászorulnak ezekre az intézkedésekre. Március 17-e óta többször is segítséget kértek tőlem a győri kisvállalkozók, illetve a lakosság részéről is több megkeresést kaptunk a kialakult helyzetben. Ezek az intézkedések a győrieket segítik” – mondta el a polgármester.

Újságírók előtt beszélt dr. Dézsi Csaba András polgármester
  1. Az önkormányzati tulajdonú helyiségek albérletbe adása esetén az albérleti díj nem haladhatja meg a bérleti díjat.

  2. Az önkormányzati tulajdonú szociális bérlakások bérleti díját elengedik, 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig.

  3. 50%-kal csökkentik az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díját 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig. A rendelkezés alól kivételt képeznek az élelmiszer üzletek, drogériák, gyógyszertárak, dohányboltok, sorsolásos játék, fogadások, távszerencsejáték és lottójáték értékesítésével foglalkozó üzletek, bankok, biztosítók, pénzügyi szolgáltatók. A bérleti díj mérséklésének igényléséhez kérelmet szükséges benyújtani a Győr-Szol Zrt.-hez.

  4. Az idegenforgalmi adó mértéke 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig személyenként és vendégéjszakánként 0,- Ft.

  5. Polgármesteri kérésre a Győr-Szol Zrt. 50%-kal csökkenti a bérleti díjakat a Herman Ottó utcai Vásárcsarnokban 2020. április 1. – augusztus 31-e között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig.
“Szeretném mindenkinek megköszönni a munkáját…”

A bejelentett öt pontból négy a mai naptól, augusztus 31-ig vagy a veszélyhelyzet visszavonásáig van érvényben. Az első pont visszavonásig érvényes, szögezte le Dr. Dézsi Csaba András.

„Minden intézkedésem a győriek érdekét szolgálja, így lesz ez a jövőben is. Válsághelyzet van, amit megfelelő méltósággal, tisztelettel kell kezelnünk. Szeretném megköszönni mindenkinek a munkáját, aki a frontvonalban van és a hivatásában, munkájában helyt áll. Köszönöm a türelmét mindenkinek, aki otthon marad és betartja a szükséges intézkedéseket. Számomra mindig a győriek az elsők. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra” – zárta szavait a polgármester.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid