„Győr zeneileg is roppant sokszínű város, és ez jól van így!”

Havassy Anna Katalin Fotó: Kaszás Bence
2024.06.07. 19:38

Vannak néhányan Magyarországon, akik nagyon is ismerik a hazai zenepiacot. Biró Zsolt, a zene.hu online zenei magazin főszerkesztője is közéjük tartozik. Sokat látott és hallott már az elmúlt több mint 15 évben, mióta vezeti a szaklapot. Megkértük, hogy egy kicsit beszélgessünk Győr zenei életéről, Bizso pedig örömmel vállalta a felkérést.

„A zenét igazából mindenki szereti. A különbségeket az jelenti, hogy ki milyen stílust kedvel, vagy melyik zenekarokat, együtteseket hallgatja szívesen. A legfontosabb szerintem az, hogy mindenki fogadja el, hogy a zenei paletta igencsak sokszínű, s biztos, hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt” – kezdte Biró Zsolt, aki szakemberként nyilván tisztában van azzal, hogy Győrből leginkább a Győri Filharmonikus Zenekar az ismert, de a Győri Balettet is ide sorolja. S bár az utóbbi években egy kicsit csökkent a zenés darabok száma, a Győri Nemzeti Színház is számos remek musicalt színpadra vitt.

„Tudom, volt itt Hotel Menthol, Hello Dolly, Made in Hungaria, Abigél, Puskás és még lehetne hosszan sorolni a musicaleket. Persze operában is erős a színház, Bede Fazekas Csaba és Bellai Eszter nevét Budapesten is nagyon jól ismerik. Örülök, hogy nemrég olvastam, hogy megemelték a művészek fizetését, ez nagyon fontos! A Győri Filharmonikus Zenekarról is nagyon sokat lehetne beszélni, nem véletlenül világhírűek. Szerintem Győr egészen kivételes helyzetben van, hogy ilyen képzett, csodás zenészek muzsikálnak a városban.”

Zsolt a Richter Termet is kiemelte, amelynek elsősorban az akusztikáját dicsérte, s azt, hogy más zenés eseményeknek is helyt ad. Hiszen gyakran tartanak benne „csendesülős” koncerteket, vagy éppen operett előadásokat, amelyekre szintén nagy igény van a városban. A Győri Nemzeti Színházról szólva elmondta, hogy bőven megérett a felújításra.

Edda koncert az Audi Aréna Győrben

„Hallottam a győri kulturális negyed tervéről is, igazán monumentális lesz, ha megvalósul. Rengeteg munka és idő még, úgy gondolom, de a koncepció tetszik. Attól még, mert nem közvetlenül a belvárosban lenne helye ezeknek a produkcióknak, úgy gondolom semmit sem csorbulna a város zenei sokszínűsége. Maradna elég lehetőség: a Radó sziget például igencsak hangulatos a kisebb élőzenés koncertekhez, ahogy a Bridge és a Bridge Garden is. Az Egyetemi Csarnok már egy fokkal nagyobb, az Audi Aréna Győr pedig tényleg multifunkcionális. S hallom, az Olimpiai Sportparkban is volt már néhány koncert. Viszont, ami nekem, s úgy hallom a győrieknek is hiányzik egy kicsit, az a közepes méretű koncertterem. A Bridge túl pici, az Audi Aréna túl nagy. Jó lenne, ha erre valami megoldás születne a közeljövőben.”

Zsolt már régről ismeri a Rómer Házat is, amely szintén nem a nagy méretéről ismert, hanem sokkal inkább arról, hogy tényleg családias, baráti hangulatban telnek ott a koncertek.

Biró Zsolt, a zene.hu főszerkesztője, rádiós műsorvezető, kvízmester

„Olvastam egy időben, hogy kissé hányatott lett a Rómer Ház sorsa, de örömmel vettem, hogy gondos kezekbe került. Ahová olyan előadók fogadják el a meghívást, mint Péterfy Bori, a Margaret Island vagy épp az Anna and The Barbies, az már nem lehet rossz hely. A RomeKvelle pedig igazán csodás, valódi díszletek között megtartott, meghitt sokszínű zenei áhítat, ha fogalmazhatok így.”

Meséltünk neki egy kicsit a Színpadra fel! tehetségkutatóról, amit jó ötletnek tart, főleg úgy, hogy a szervezők megtartották a „klasszikus” vonalat. Vagyis arra gondolt, hogy nem szerepekbe kell bújnia az előadóknak, hanem önmagukat adhatják, s így érvényesülhetnek, vagy éppen gondolhatják át, mit kellene egy kicsit máshogy csinálniuk.

„Jó, hogy van győri rádió, ahol a helyi tehetségek is szerepelhetnek. Amikor A Dal volt, akkor például nagyon jó volt, hogy a két helyi kötődésű zenekar lehetőséget kapott interjúkra. A Name Project és a Phoenix RT is nagyszerűen szerepelt, utóbbi a döntőig jutott. Meg kell becsülni a helyi zenészeket, előadókat, a Győr+ Rádió erre pedig megfelelő” – jelentette ki Zsolt, aki szerint azt is nagyon fontos, hogy egy éterben megszólaló magyar rádió sok magyar zenét játsszon.  

Tudom, hogy dr. Dézsi Csaba Andrásnak a rockzene a kedvence, de nincs is ezzel semmi baj. Egy polgármester miért ne hódolhatna a zenének? Főleg úgy, hogy a legendás Frank Zapparól még könyvet is írt egykor. Ahogy nézem az elmúlt időszak győri nagykoncertjeit, tényleg jócskán látok rockzenét, de azért igencsak gazdag volt a kínálat. Hiszen fellépett a városban Plácido Domingo, az R-Go, a Valmar, Demjén Ferenc, a Quimby, a Csík Zenekar, a Bagossy Brothers Company, a Magna Cum Laude, Dj. Bobo, Bruce Dickisnson, a Slade, Ákos és Koncz Zsuzsa is, hogy csak párat kiragadjak.

Plácido Domingo és dr. Dézsi Csaba András

Azért ez elég veretes névsor, mit ne mondjak. Bagossyék pedig jönnek vissza hamarosan, ha jól tudom, és a Neoton Família Sztárjai is fellépnek a nyáron, most hétvégén pedig Mága Zoltán is ad egy szuperkoncertet. Nekem ez roppant változatos képet mutat, s kell is, hiszen Győr nagy város, sokféle ízlésű emberekkel” – hangsúlyozta a zene.hu főszerkesztője, aki egyébként a Fáklya Rádió internetes rádióban heti rendszerességgel készít interjúkat kulturális témában. Az ötvenedik adáson túl büszkén mesélte, hogy amikor Nyári Károlyt elhívta a stúdióba, akkor látta, hogy bizony Győr díszpolgáráról van szó.

Bizso, Nyári Károllyal

„Jó, ha egy város megbecsüli azokat a művészeket, akiket a magyar zenei életnek adott! Nyári Károly mellett tudom, hogy a Hallott Pénzes Járai Márk is győri, ahogy a Wellhello szaxofonosa, Tóth Balázs is.  Sőt, ha kicsit retrozunk, akkor a TNT is Győrből indult el hódító útjára, ahogy a rongylábú Csutka is. S ha már rongyláb, akkor a villámkezet sem szabad kihagyni: Dániel Balázs, azaz „Mr. Firehand” a jelenkor egyik legmagasabban jegyzett boogie woogie zongoristája. Hihetetlen, amit a srác művel, igazi született tehetség, virtuóz a hangszerével. Bizonyított a Hungária koncerten is, mint zongorista.

De említhetném az Aurórát is, akik régivágású győri rockzenészek, szeretik őket sokan. Na meg ne felejtsem ki Freddiet, Dallos Bogit, DJ. Yaminát sem, s úgy tudom Oláh Ibolya is Győrbe költözött pár éve. Közel van Budapesthez a város, ha épp nincs dugó az M1-esen, vagy nem késnek a vonatok…” – nevetett Bizso, a zene.hu főszerkesztője, akiről egyébként azt is érdemes megemlíteni, hogy nagyon sikeres kvízoldalt is üzemeltet, a kvizmester.com weboldalt.

„Az emberek nagyon szeretik a rejtvényeket! Meg mondjuk én is, így nem volt nehéz egymásra találnunk. Sok zenei feladvány is van, s most, hogy beszélgetünk, igazán lehetnének győri kvízek is. Gazdag a város történelme, kultúrája, gyönyörű a belváros, színes a zenei élet, sokan szeretik a várost. Szóval erre szerintem térjünk még vissza, majd valamelyik koncert után!” – zárta mosolyogva Biró Zsolt, aki tényleg folyamatosan pörög: hol a zenei világban alkot, hol interjút készít a Fáklya Rádióban, s rengeteg-rengeteg fejörőt álmodik meg, minden egyes nap.  

Fotók: Biró Zsolt Facebook oldala, Kaszás Bence