A győri Dániel Balázs miatt is felébredt Rockandrollia!

Győr+ Fotó: Dániel Balázs
2024.06.06. 07:48

Ahogy arról a múlt héten a Győr+ Média is beszámolt, június első napjára a legendás Hungária együttes egy fergeteges koncerttel készült, amiről azt beszélték: még egyszer, utoljára, azaz „Most vagy Soha”, úgy igazán felébresztik Rockandrolliát! A négy ikon, Dolly, Fenyő Miklós, Novai Gábor és Szikora Róbert mellett a színpadon volt a győri boogie woogie zongorista, Dániel Balázs is, aki ismét a Győrplusznak mesélt felejthetetlen élményeiről.

Dániel Balázs a főpróba előtti napon beavatott minket a próbafolyamatok kulisszatitkaiba, rengeteg érdekes részletet tudhattunk meg arról, miként is állt össze ez a szuperprodukció. A Puskás Arénában június 1-én bemutatott Hungária koncertről egyébként azt beszélik, hogy hozzávetőleg 51 ezer nézőt vonzott, s még soha ennyien nem voltak egyszerre koncerten a stadionban!

Ennek a fergeteges bulinak volt részese tehát Dániel Balázs, a villámkezű győri boogie woogie zongorista, akivel a múltkori beszélgetést ott hagytuk abba, hogy úgy érezte, talán majd a főpróbán már izgulni fog.

„Május 31-én volt a főpróba, addigra már kész volt a színpad és a helyszín is. A Puskás Aréna hatalmas, még nekünk sem volt túl könnyű bejutni, annyi akkreditáció, ellenőrző kapu volt. Viszont egészen a színpadig hajthattunk a kocsikkal, s már akkor látszott, hogy fantasztikus létesítményről van szó, a színpadról nem is beszélve. Monumentális volt…” – kezdte Balázs az élménybeszámolót, amit azzal folytatott, hogy szinte meg sem érkeztek, amikor leszakadt az ég…

„A hangbeállást kicsit megzavarta az eső, de azért a főpróbát pont akkor tudtuk elkezdeni, ahogy a rendezők szerették volna. Így időre ment minden, a fényeket is úgy próbálhatták ki, ahogy másnap majd élesben is látszódniuk kellett. Lement az egész koncert, minden úgy volt, ahogy megtervezték.”– monda Balázs, majd azt is hozzátette, hogy a majdnem egy hónapos próbafolyamatok azért sejtették, hogy igencsak profi produkciót láthatnak majd a nézők. Vélhetően emiatt nem izgult még ekkor sem a kiváló győri zenész…

„Szombaton 16 órára kellett megérkeznünk. Kicsit elkeveredtem a kapuk között kocsival, ami egyébként azért volt különleges élmény, mert láttam, hogy micsoda hatalmas szervezést igényelt az is, hogy megfelelő számú személyzet legyen a koncerten. Takarítók, büfések, biztonsági őrök sokaságával találkoztam. Azt mondták, több mint 1000 fő biztonsági őr teljesített szolgálatot azért, hogy minden rendben menjen.”  – s valóban, sokszor bele sem gondolunk, hogy egy ekkora szuperprodukció nem csak a főszereplőket igényli, hanem nagyon komoly létszámú személyzetet is, akik nélkül ugyanúgy nem lenne koncert.

„Előző este alaposan letakartuk a hangszereket és biztonságba helyeztük, de jól is tettük, mert elég nagy vihar volt az éjjel. Reméltük, hogy nem lesz nagy eső a koncert alatt. Szombaton 16-18 óra között még mindenki ellenőrizte a hangszerét, megvolt a beállás is. Utána az öltözőkbe mentünk, hiszen külsőségekben is fel kellett készülni a koncertre. – na meg lelkileg is, s aki egy kicsit is ismeri az öltözők világát, tudja, hogy minden zenésznek, előadónak másra van ilyenkor szüksége. Balázs beszélgetett a táncosokkal, a zenésztársakkal, s mint mondta, néha kilesett a nézőtérre is.

„Mesélték nekünk, hogy amikor kapunyitás volt, akkor sokan futottak a színpad elé, hogy minél jobb helyet szerezzenek maguknak. Tisztára, mintha Rolling Stones koncertfilm lett volna… Valóban, amikor ki-ki lestem az Arénába, látszott, hogy rengeteg az érdeklődő.”a várakozás során volt még idő a stylistoknak elvégezni az apróbb módosításokat a táncosok ruháin, a frizurákon, hiszen nem kérdés, hogy a rock and roll egy külsőségekben is igencsak erős műfaj.

„20 óra előtt nem sokkal szóltak, hogy irány a színpadnak az a része, ahonnan majd mindenkinek el kell foglalnia a helyét. Vonultunk végig a folyosókon, a zenészek, a vokalisták, a táncosok, a big band, s persze a főszereplők. Kint pedig a több mint 50 ezer ember… Na, akkor kezdtem érezni, hogy izgulok!” – nevetett Balázs, s azt is felidézte, hogy mennyire libabőrös pillanat volt, amikor először meghallotta a tömeg izgatott morajlását.

„A kezdés előtt a nézőknek vetítettek egy 20 perces dokumentumfilmet, s már ekkor érezni lehetett, hogy nagyon nagy a várakozás. Tapsoltak, énekeltek a filmmel együtt, hidegrázós érzés volt hallani őket, tényleg. Éreztem a zenésztársakon és magamon is, hogy egyre izgatottabbak leszünk, s ez még akkor sem múlt el, amikor mindenki elfoglalta a helyét a hangszerénél.”

Balázs egyébként azt is elmesélte, hogy sokszor figyelték a zenekarvezető jelzéseit, illetve ahogy általában a könnyűzenei koncerteken mindig, most is a dobos beszámolása volt az irányadó a muzsikusoknak. Na meg persze az a rengeteg próba, amelyen végig játszották a műsort.

„Pörgős este volt, ha jól emlékszem 29 dalt adtunk elő. Blokkokra volt osztva a műsor, minden korszakból játszottunk, a főszereplők pedig többször is átöltöztek. Míg visszatértek a színpadra, az elhunyt társakra emlékezett a közönség: Kékes Zoltán, Fekete Gyula és Flipper Öcsi sem lehet már sajnos köztünk.”

A közönség egyébként az elejétől szinte együtt lélegzett a színpadon lévőkkel, nagyon sokat készültek ők is, hiszen 1995 óta várták, hogy újra együtt legyen a legendás Hungária.

„Nekem leginkább azok a dalok maradtak emlékezetesek, ahol egy kicsit megmutathattam magam, azaz volt zongoraszóló. Novai Gábor dala a „Hé Miszter Twiszt Miniszter”, vagy Dolly „Meghalok hogyha rám nézel” című dala például ilyen volt. Fenyő Miklós is több számban odaült a zongorához, így volt, hogy vele kellett „osztozni.” – mosolygott Balázs, aki egyébként a saját hangszerét vitte magával a próbákra és a koncertre is. Biztosak vagyunk, hogy ezzel a koncerttel még inkább a szívéhez nőtt az a zongora…

„Ha már zongora… A „Multimilliomos jazzdobos” tulajdonképpen egy „ál-finálé” volt, hiszen utána még jött két ráadás szám is. Viszont amikor a „multimilliomosnak” vége lett, annyi konfettit fújtak a színpadra, hogy annyira beborította a zongorámat, hogy erőteljesen a billentyűkre kellett fújnom, hogy tovább tudjak játszani. Izgalmas pillanat volt…” – ahogy az egész koncert is, ez tisztán látszott a közönség reakcióiból.

„Az este végén volt egy állófogadás, ami szintén jó hangulatban telt, hiszen tényleg úgy sikerült a koncert, ahogy eltervezték, akik megálmodták. Hatalmas élmény volt, még el kell telnie egy kis időnek, amíg feldolgozzuk. Tényleg páratlan lehetőség volt részt venni egy ilyen szuperprodukcióban, ilyen legendás énekesek-zenészek társaságában.” – zárta Dániel Balázs, aki persze nem pihen, hiszen most hétvégén már a Dániel Balázs Boogie Woogie Trióval lép fel, szintén Budapesten. Közben persze gőzerővel szervezi a 16. Boogiefesztet is, amely Győrben mindig kiemelt eseménynek számít, s most sem lesz ez másként!

Korábbi cikkeink a témában: