Hungária szuperkoncert Dániel Balázs győri boogie woogie zongoristával

Havassy Anna Katalin Fotó: Dániel Balázs
2024.05.31. 08:34

Most vagy soha! Ez a mottója a legendás Hungária zenekar június 1-jén sorra kerülő koncertjének. A győri boogie-woogie nagyágyú, Dániel Balázs, azaz Mr. Firehand előtt még sok-sok remek koncert áll, de amikor felkérték, hogy ő legyen a gigashow zongoristája, erre gondolt ő is. Vele beszélgettünk a próbákról, kulisszatitkokról s hogy milyen érzés élő legendákkal egy színpadon zenélni.

Újra rock and roll mánia tört ki Magyarországon, amikor bejelentették: a Hungária 2024. június 1-jén egy estére újra felébreszti Rockandrolliát, s a Hotel Menthol szélesre tárja a kapuit a sok-sok jampi és jampipi előtt. A jegyek rohamosan fogytak, a rajongók lázban égtek. A győri boogie woogie zongorista Dániel Balázsnak pedig hirtelen megcsörrent a telefonja…

„Novai Gábor hívott, s azt mondta, hogy újra összeáll a Hungária zenekar egy koncert erejéig, és rám gondoltak zongoristaként a produkcióban. Alaposan meglepődtem és nagyon jól esett a felkérés. Természetesen igent mondtam, hiszen ez egy páratlan és megtisztelő lehetőség, olyan, amire képtelenség nemet mondani. Izgatottan vártam a fejleményeket…”

Amik hamar fel is gyorsultak, hiszen egy ilyen nagyszabású koncert nagy előkészületeket igényel. A zenészek megkapták a dallistát és az akkordvázakat, amelyekből felkészülhettek a közös próbákra, amelyekre Budapesten, a Tüske Csarnokban került sor.

„Május 3-án találkoztunk először a zenésztársakkal, s akkor kezdődtek a próbák. Általában 18-22 óra között gyakoroltunk, tökéletesítettük a dalokat. S bár így, ebben a felállásban még nem zenéltünk együtt a többiekkel, azért ismerjük egymást a szakmából. Május 18-ig tartottak ezek a hangszeres próbák. Ez idő alatt nem csak a dalokat tanultuk meg tökéletesre, hanem szoktuk a csarnok méretét. Ugyanis a stáb a színpadot már itt is úgy rendezte be, hogy minden méretarányos legyen: főként a főszereplőknek és a táncosoknak fontos, hogy tudják, mennyi terük van a mozgáshoz. Egyébként hamar összecsiszolódott mindenki, jó hangulatban teltek a próbák.”

Balázs arról is mesélt, hogy elképesztő profi technika áll a rendelkezésükre, minden próbán minden tökéletesen szólt. A technikusok fél évet a tervezéssel töltöttek, iszonyatosan sok munkaóra van mögöttük.

„A színpad méretéből adódóan az énekesek és néhány zenész – így köztük én is – úgynevezett fülmonitorokat kaptunk. Ilyennel még nem zenéltem, az elején egy kicsit szokatlan volt, de a jót könnyű megszokni! – mosolygott Balázs, majd azt is elmesélte, hogy ezt a kis fülbe helyezhető monitort egy mellette lévő vezérlővel saját magának tudja beállítani, úgy, hogy az a legtökéletesebb legyen. Muszáj ezt a fejlett technikát alkalmazni, hiszen ezzel biztosítható, hogy a nagy távolságok ellenére is jól hallják egymást a színpadon.

A próbafolyamatokba később bekapcsolódtak a vokalisták és egy big band is, illetve május 14-én a főszereplők is megérkeztek:

Dolly, Fenyő Miklós, Novai Gábor és Szikora Róbert személyisége igazi pluszt adott a gyakorlásnak, s minden a helyére került. Mindegyikük külön személyiség, külön karakter és önmagában zseni.

„Az elmúlt időszakban mindenki elmondta az észrevételeit, ők megegyeztek maguk között, mi pedig a végeredmény szerint járunk el. Szerintem egy tényleg szenzációs műsor állt össze! A táncosok becsatlakozásával a látvány is erősödött, hatalmas show lesz!” – lelkendezett Balázs, aki bár nemzetközi szinten is igen magasan jegyzett boogie woogie zongorista, 60 ezer ember előtt még nem zenélt.

„Pénteken a főpróbán mindent ugyanúgy csinálunk majd, mint szombaton a koncerten. A rendező, a technikusok ugyanabban az időpontban indítják el a bulit, hogy lássák a fényeket, a körülményeket, az időpontokat. Most még csak várakozás van bennem, szerintem ha belépek a Puskás Arénába, akkor már azért kicsit izgulni is fogok. Ám tudom, hogy mindent megtettünk azért, hogy jól sikerüljön a koncert, rengetegen rengeteget dolgoztak, dolgoznak és nagyon sokat próbáltunk. Hatalmas show lesz, ebben biztos vagyok!” – jelentette ki Dániel Balázs.

Egyébként a zenész a próbák mellett sem felejtkezik el a győri teendőiről: immár a 16. Boogiefesztet szervezi, amelyet nemrég támogatott dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere. Hiszen a színvonalas esemény számos látogatót vonz a városba, amely nem csak a kulturális életnek, hanem a turizmusnak is remek. A szervezés viszont rengeteg munkával jár, úgyhogy Balázs aktív pihenéssel töltötte azt az időt, amely nem a Hungária koncert próbáival telt.

S hogy milyen érzés lesz a Puskás Arénában, 60 ezer ember előtt, gigaslágereket zenélni négy igazi ikonnal egy színpadon? Megkérdezzük tőle a koncert után!

Kapcsolódó témák: #boogie woogie | #Boogiefeszt | #Dániel Balázs |