Dr. Dézsi Csaba András idén is támogatja a győri Boogiefesztet

Havassy Anna Katalin Fotó: Vig Norbert
2024.04.25. 12:31

A boogie-woogie magyarországi mestere egyértelműen a győri Dániel Balázs, akinek nem véletlenül Mr. Firehand a művészneve. Immár 16 éve rendezi meg nagyszabású Boogiefesztjét, amely nemzetközivé nőtte ki magát. Dr. Dézsi Csaba András a színvonalas zenei eseményt ismét anyagilag támogatta.

Dániel Balázs ízig-vérig győri, első zenei szárnypróbálgatásai is a városhoz kötik. Viszont Istenadta tehetsége olyan gyorsan kiderült, hogy a pályája rohamosan ívelt felfelé. Nagyon rövid idő alatt felfedezte az egész ország, sőt, híre külföldre is eljutott. Hamarosan nemzetközi boogie-woogie fesztiválok állandó fellépője lett és a stílus legnagyobbjai látták vendégül vagy éppen ültek le vele egy zongorához mondjuk egy fergeteges négykezest játszani.

Az évente megrendezett Boogifesztek pedig évről-évre egyre nagyobb sikert hoztak nem csak Dániel Balázsnak és állandó zenésztársainak, Koch Barnabásnak és Zink Ferencnek, hanem az egész városnak. Ugyanis nem csak a győriek imádják a boogie-woogiet, hanem az ország számos városából érkeznek ilyenkor a rajongók, jó néhány éve pedig már a határon túlról is megváltják a jegyeket, a mindig ősz végén, tél elején sorra kerülő győri boogie-ünnepre. Nem véletlen, hogy egy ideje már dupla koncerteket és a fő fellépés mellé kiegészítő programokat is kell szerveznie Balázséknak.

Mi győriek pedig büszkék lehetünk erre a sikerre, hiszen a Boogiefeszt nem csak zenei szempontból nyújt különleges élményt, hanem a turizmus szempontjából is jó hatással van a városra. Idén november 29-30. között rendezik meg az eseményt, a tavalyihoz hasonlóan idén is a Győri Nemzeti Színházban.

„Bevált a színház, mint helyszín, remek volt velük a közös munka, így idén is visszatérünk!”mesélte dr. Dézsi Csaba András polgármester érdeklődésére Dániel Balázs, majd így folytatta: „Az idei Boogiefeszten fellép két német sztár: Jörg Hegemann, aki a klasszikus boogie woogie zongora műfaj jeles képviselője és Edwin Kimmler aki igazi jelenség, hiszen tud zongorázni, gitározni, szájharmonikán is játszani és énekel. Érkezik még Ben Holder angliai swing hegedűs is, akinek hihetetlen virtuóz technikája van. Lesznek francia, norvég és ukrán világelső táncosok és fúvósok is, a meglepetésvendégekről pedig érhetően most sem beszélhetek!”mesélte lelkesen Balázs, akinek minden rezdüléséből érezni, hogy él-hal a stílusért, annak igazi magyar nagykövete.

Azt is elárulta, hogy mivel egy igazán táncos műfajról van szó, idén a Bridge nyújt majd a koncertek előtti napon helyszínt egy táncos bulinak, ahol mindenki rophatja, ameddig csak bírja és ameddig szól a boogie-woogie. Egyébként Győrben oktatják is a boogiet, a Jazzmin Boogie képzett tanárai.

Az, hogy évről-évre ilyen nagyszabású, kiegészítő eseményekkel színesített, világsztárokkal tarkított előadás születhet meg, igencsak komoly költségekkel is jár. Dr. Dézsi Csaba András polgármester ezeknek a terheknek az enyhítésére most 4 millió forintot nyújtott át Mr. Firehandnak, hiszen Győrben fontos a tehetséges, sokat dolgozó, elszánt emberek, művészek támogatása.

„Sok sikert kívánok a 16. Boogiefeszthez, amely már hosszú évek óta hagyomány Győrben és mindenképpen elismerésre méltó, rangos eseménynek számít!” – mondta dr. Dézsi Csaba András, amikor átnyújtotta a támogatást jelképző táblát a zenésznek.

Dániel Balázs egyébként rengeteget koncertezik: idén fellép Franciaországban, Belgiumban, Lengyelországban és Németországban is. A győri zenészt mindenhol kitörő lelkesedéssel és elismeréssel fogadják, amellyel nem csak a saját, hanem a város jó hírét is erősíti. Sőt, olyan megtiszteltetés érte a győri zenészt, hogy a legendás Hungária júniusi nagykoncertjén ő lesz a zongorista. Valahogy ilyen lehet, amikor az álmok tényleg valóra válnak!

Kapcsolódó témák: #Boogiefeszt | #Dániel Balázs | #szórakozás | #zene |