„Győr legfinomabb hamburgereit szeretnénk elkészíteni!”

Havassy Anna Katalin Fotó: O.Jakócs Péter
2023.08.11. 15:11

A hamburger egy olyan étel, amit ha valaki szeret, egyszerűen képtelenség megunni. Persze ehhez elengedhetetlen, hogy gusztusos és finom legyen, na meg lehetőleg kísérje valami kellemes fantáziavilág, életérzés is. Győr legújabb burgerezőjében Mátyás Attiláék minden téren a maximumra törekednek, s igazán baráti szendvicsekkel és hangulattal várnak mindenkit.

Komáromból költözött nemrég Győrbe a mosolygós fiatal pár és kislányuk, mert ahogy Mátyás Attila mesélte, mindig is szerették a városunkat. Gyakran jártak ide akár vásárolni, sétálni egy kiadósat, és szívesen részt vettek a színes programkavalkádokban is, vagy kóstolták meg a győri gasztronómia remekeit. Sőt, Attila a főiskolás éveket is Győrben töltötte, volt már tehát elég tapasztalat ahhoz, hogy itt telepedjenek le. Ám ugorjunk egy kicsit vissza Komáromhoz, hiszen tulajdonképpen minden ott kezdődött el…

„Mindig is vállalkozó szellemű, menedzser szemléletű, érdeklődő srác voltam, így vágtam bele a tetoválás témájába is, amit bár én nem művelek, de láttam benne fantáziát. Na meg szeretem a tetkókat, így Komáromban és Győrben is létrehoztam egy-egy szalont. Tehát nem én „varrok”, viszont a teljes háttérmunkát én végzem, amit nagyon élvezek. A vendéglátásba tulajdonképpen a sógorom által csöppentem bele, akivel még Komáromban nyitottunk egy közös hamburgerezőt.

Jöhet egy jó Central Perk Burger?

Ő vitte a konyhát, én szintén a szervezésért és a hasonló teendőkért voltam a felelős. Kitaláltuk, hogy a filmek világára építünk fel mindent, így a burgereket például a Marvel hőseiről neveztük el. Képzeld el milyen menő volt, amikor a nagyon húsos burgert Venomnak kereszteltük! Imádták az emberek! Sokat tanultam azokból az időkből!” – mesélte Attila, aki azt is őszintén elárulta, hogy 2 év közös munka után belátta: jobban szeret egy vállalkozást egyedül vinni, így gondolt egy nagyot a párjával s nyitottak egy hangulatos kávézót, majd egy buli-helyet is. Mindegyik haladt szépen, a fiatalok tették a dolgukat, de jöttek a környéken lakók panaszai: hangos a terasz, miért szól a zene, nem akarják, hogy ott legyenek és így tovább. S valahogy Komárom is kezdett már egy kicsit kicsinek tűnni, így úgy gondolták Győrben kezdenek új életet.

„Először nem akartam saját vállalkozásként folytatni a vendéglátást, így több helyre is beadtam az önéletrajzom vendéglátós témában, mert viszont abba beleszerettem a komáromi évek alatt. Viszont nem igazán jöttek a visszajelzések, így úgy gondoltam, hogy oké, legyen így, de akkor belevágok ismét! Az motivált és motivál, hogy minden nap igyekszünk a győrieknek a lehető legfinomabb hamburgereket elkészíteni! Sokat keresgéltünk megfelelő helyet, ami nem volt egyszerű. Egyrészt nem sok kiadó van, másrészt igyekeztünk figyelembe venni a korábbi tapasztalatokat is, míg végül itt kötöttünk ki, s nekünk ez nagyon tetszik.

A bubi teát főleg a gyerekek imádják

Gondolkoztunk sokat, hogy mi legyen a nevünk, mert ütős név nélkül semmire sem megyünk, ám sorra húztuk ki a cetliről az ötleteket. Mígnem egyik este a Jóbarátok ment a tv-ben, s bevillant az isteni szikra: hát legyen Friends! Hiszen a barátság szuper dolog, a sorozat hangulata klassz, a burgerezés pedig egy igazi közös élmény! Szóval így lettünk mi a győri Friends Cafe&Burger” – nevetett Attila, aki úgy látszik nem nagyon tud elszakadni a filmektől, sorozatoktól, de mint mesélte, nem bánja, mert szeretnek mozizni, s a Jóbarátok is egy igazán legendás alkotássá vált az évek során.

„Az már megvolt, hogy milyen burgereket szeretnénk árulni, így a neveket társítottuk a szendvicsekhez. Persze próbáltuk a karakterekhez igazítani, így lett a Joey a dupla húsos, BBQ szószós, a Phoebe nyilván a vegetáriánus, míg mondjuk a Ross a buci helyett a jégsalátába töltött diétásabb burger. A hely hangulata, a képek, a tányéralátétek is utalnak a sorozatra, s az embereknek nagyon tetszik. Látod, te is egyből Guntherrel jöttél, bár remélem tényleg nem vagyunk olyanok, mint a sorozat jellegzetes pincére!” – s tényleg nem, mert az ügyetlenkedésnek a nyomát sem láttuk: a Central Perk szendvics és a gyros tál olyan volt, amilyennek a vendég tényleg megálmodja: gusztusos, laktató és nagyon finom!

„Rengeteget próbálgattuk milyen ízek legyenek, mert úgy éreztük, olyat kell a vendégeknek adni, ami nekünk is ízlik. A mi helyünk, minket képviseljen! A bucinkat kapacitás hiányában nem mi sütjük, de nagyon sokat keresgéltük a megfelelő beszállítót, akit még a komáromi évek alatt ismertünk meg. A bucijuk briós szerű, édeskés, olyan igazi burgeres. Szerencsére az embereknek is bejön, sokan megdicsérték már. A marhahúst is mindig ugyanonnan hozzuk, mi formázzuk és nem visszük túlzásba az ízesítést: só és bors. Ez adja ki legjobban az ízét. Aki nem marhával kéri, nekik rántott csirkemellett tudunk a szendvicsekbe tenni. A hamburgerszószunkat is mi fejlesztetettük ki, s pontos recept alapján keverjük, hogy mindig ugyanolyan legyen, erre is szerencsére csak jó visszajelzés érkezett eddig.”

Attila arról is mesélt, hogy az alapanyagok kiválasztására nagyon ügyel, hiszen egy hamburgert a legjobban úgy lehet elrontani, ha mondjuk állott a zsemle, ha nem elég szaftos a hús, ha nem frissek a zöldségek és az öntet. De igaz ez a gyrosra is, ami szintén igényli a frissességet. Az ételeken túl a kávé terén sem ismeri a tréfát: addig keresgéltek, míg megtalálták a szerintük és a kóstolók szerint is a legjobbat: egy spanyol fajtát, amelynek 90 szálalék arabica és 10 százalék robusta az összetétele. Elég erős presszónak, de kiváló cappuccinonak vagy latténak is.

Spanyol kávé: 90% arabica és 10% robusta

Úgy igyekeztünk összeállítani az étlapot és az itallapot, hogy minden korosztály megtalálja a kedvére valót. Hatéves a kislányunk, így a gyermekekre is gondoltunk, a bubi tea például nagy kedvenc, de a felnőtteknél is. Az eddigi visszajelzések nagyon bíztatók, jönnek anyukák babakocsival, komplett családok, baráti társaságok és elvitelre is sokan rendelnek. Mindig töröm a fejem az újdonságokon, most épp az Unagi burger az egyik, amiben megjelenik az epres BBQ szósz, ami szerintem nagyon különleges, s remélem szeretni fogják a vendégeink. Több frissensültet szeretnénk még, a snackeket, illetve egy kicsit másabb street-food ételek felé is elmenni. Arancinit is szeretnék, ha már Joey ereiben olasz vér is csörgedezik, csak hogy megint a Jóbarátokra utaljak…” – mosolygott a tulajdonos.

A Friends Cafe&Buger tényleg nemrég, egészen pontosan július 24-én nyitott. Attiláék sem régóta élnek Győrben, de azt mondja ez a város annyira befogadó és annyira pezsgő, hogy nagyon jók a megérzései, amelyet nyilván az eddigi pozitív visszajelzések is erősítenek:

Mátyás Attila és családja mostantól Győrben teszi tányérra az álmait…

„Persze első körben szeretnénk megerősödni, s tényezők lenni a győri hamburgerezők között. Szeretnénk, ha minden korosztály bejönne hozzánk egy jót enni, beülnének egy finom kávéra vagy egy jó koktélra. Szeretnénk helyet adni bizalmas beszélgetéseknek, de nagy nevetéseknek is. Ha pedig ezek megvannak, én azt sem bánnám, ha kinőnénk ezt a helyet! Nagyon élvezzük ami most körülöttünk zajlik, szeretünk az emberekkel beszélgetni. Örülünk, ha elmondják mi ízlett, vagy esetleg szerintük min változtassunk. Fontos, hogy kommunikáljunk, ahogy a Jóbarátokban is tették a srácok… Egyébként a legjobb látni az elégedett, jóllakott arcokat egy-egy hamburger után… A hasonló pillanatokért érdemes a vendéglátást csinálni…” – zárta Mátyás Attila, aki a családjával együtt meri a tányérra tenni az álmait.

Galéria: O. Jakócs Péter