Győr is egészséges város

Fotó: O. Jakócs Péter
Németh Boglárka
2022.04.21. 13:56

Két napos konferenciát, köztük a közgyűlését is Győrben tartja az Egészséges Városok Mozgalom Kárpát-medencei Egyesülete. Az esemény kapcsán sajtótájékoztatót tartottak a Városházán csütörtökön. A program lényege, hogy a résztvevő városok tudatosan kívánnak tenni polgáraik egészségéért, a hosszútávon fenntartható, egészséges városi környezetért.

Győr 1994 óta tagja a WHO Egészséges Városok programjának, a város közel 30 év alatt magas szinten művelte az egészségfejlesztést és az egészség szervezést. Dr. Dézsi Csaba András, polgármester nem csak városvezető, hanem orvos is, ezért az egészség nagyon fontos számára.

“Mint kardiológus, belgyógyász az egészségvédelemmel foglalkozom és eléggé fontosnak tartom, elég sok energiát fordítottam az elmúlt 25 évben arra a szakmában, hogy az embereknek elmondjam azt, hogy mi az egészséges életmód, hogy lehet a betegségeket megelőzni. Ezt társadalmi szinten átadni, nos ez az, amit a WHO tud és egy nemzetközi kapcsolatrendszeren keresztül ezt hitelesen el tudja juttatni azokhoz az emberekhez, akik a társadalom különböző szerkezetében, rétegeiben élnek. Ez a gyakorlatban nagyon nehéz, de rendkívül fontos feladat. Emellett a környezettudatosság és az is fontos, hogy milyen világban akarunk mi élni” – mondta el Dr. Dézsi Csaba András a sajtótájékoztatón. A polgármester arról is beszélt, hogy az emberek számára az egzisztenciális biztonság mellett az egészség a legfontosabb.

De Blasio Antonio, az Egészséges Városok Kárpát-Medencei Egyesületének elnöke a két napos konferencia kapcsán elmondta, hogy több fontos szakmai témát is meg kell majd vitatniuk, de köztük az idei év legfontosabbja a lakóhely fontossága az egészségmegőrzés szellemében lesz.

“Üdvözöljük, hogy a határon túli települések közül is egyre többen érdeklődnek a program iránt. A Felügyelő Bizottságunk elnöke pedig Bús Ottó lett, aki a vajdaságból származik és mindent megtesz azért, hogy a határon túl is működőképes legyen a program.”- hangsúlyozta az elnök. 

Bús Ottó a tájékoztatón kiemelte, hogy több évbe telt, mire csatlakozni tudtak. “Tulajdonképpen jogi és formai keretet biztosítunk négy vajdasági önkormányzatnak ahhoz, hogy részt tudjon venni a munkában Szabadka, Magyarkanizsa, Zenta és Topolya ezek a települések” – számolt be Bús Ottó, aki arról is beszélt, hogy a közgyűlésen napirendi pont lesz Dunaszerdahely városának csatlakozási kérelme is. 

A kétnapos rendezvényen az is téma lesz, hogy az állampolgárokat miként lehet segíteni abban, hogy képesek legyenek a saját egészségük megőrzéséért maguk is tenni. Győr jelentős erőfeszítéseket tesz és tett az egészség érdekében, mindezek mögött sok ötlet, erőfeszítés áll, amelyet csak közös munka tesz lehetővé.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #egészség | #életmód | #galéria | #híradó | #who |