Idősellátás

Győr és Somorja között hatékony az együttműködés

Fotó: Kárpát Zsolt
Kárpát Zsolt
2022.04.05. 15:37

Az idősellátásban dolgozó szakemberek és önkéntesek munkáját segíti az a program, amely a Győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény és a somorjai Ambrózia Idős Otthon együttműködésével jött létre. A projekt eredményeként javul az idősek helyzete a határ mindkét oldalán kiaknázva és tudatosabban felhasználva a rendelkezésre álló erőforrásokat. A 4 hónapos programot az Európai Unió 46 ezer euróval támogatta, hangzott el a projektzáró eseményen a szlovákiai Somorján.

A projektzáró sajtóeseményen Kányai Róbert, a Győri EESZI igazgatója és Bodó Anna a Somorjai Ambrózia Idősek Otthon igazgatója értékelte a programot Somorján. Ezt megelőzően olyan jó gyakorlatokat láthattak a résztvevők, amelyek alkalmazása hasznos az idős ellátásban.

„A mai napon jó gyakorlatokat mutattunk be, azt gondolom, ha innovációról beszélünk, akkor ebben volt a legtöbb eredmény. Mindkét országból érkeztek be olyan követendő gyakorlatok, amit a szakemberek használni tudnak, és be tudják integrálni intézményeikbe.” – emelte ki Kányai Róbert az EESZI igazgatója.

A határon átnyúló programban annak is nagy szerepe volt, hogy míg az EESZI egy nagy hálózattal rendelkező ellátó rendszert tart fenn, addig az Ambrózia Idősek Otthona 50-60 szépkorúról gondoskodik.

Bár az Ambrózia kis intézmény, ennek ellenére széles városi kapcsolatrendszere van, és fontos elmondani, hogy a város munkatársai is bekapcsolódott a projektbe, tehát képet kaptunk a szociális ellátórendszerről. Kollégáim számára mindenképpen egy nagyon tartalmas tapasztalatszerzésről beszélhetünk, és rengeget új ismeretre tettünk szert.” – tette hozzá az EESZI igazgatója.

A Bodó Anna a szlovák intézmény igazgatója elmondta, még soha nem vettek rész ilyen projektben, azonban nagyon örül annak, hogy egy sikeres hosszú távú együttműködés körvonalazódik.

Nagyszerűen tudtunk együttműködni a magyar partnerrel és a munka közben rájöttünk, hogy m ilyen rejtett tartalékaink vannak. A győri partnerünk megmutatta azt, hogy milyen hasznos lehet a támogatói csoportok segítése. Ami nálunk még nem működött formálisan.

Kapcsolódó témák: #EESZI | #Győr | #Győr+ TV | #híradó |