Hirdetés

Gyalogtúra a gyárak mentén

Fotó: Ács Tamás
Németh Boglárka
2022.09.22. 21:07

Az Európai Mobilitási Hét része már tíz éve minden szeptember 22-én az Autómentes nap. Ez alkalomból Győrben is számos eseményt szerveztek.

Hirdetés

Bringás reggelivel indult a nap, majd a rendőrség is készült programokkal a Dunakapu téren. Az önkormányzat WHO Egészséges Városok Programirodája  és a Győri Ipartörténeti Alapítvány gyalogos és kerékpáros túrát is  szervezett. A cél az volt, hogy a résztvevők az autó helyett a lábukat vagy épp kerékpárjukat használva a friss levegőn kapcsolódjanak ki és közben megismerkedjenek Győr ipartörténeti emlék helyeivel és azok történetével.

A gyalogtúra kezdőpontja az Árkád melletti Vagongyári emlékhely volt, innen indult a Győri Ipartörténeti Alapítvány elnökének, Miklósy Lajosnak az idegenvezetése. “Ez egy 6 kilométeres túra lesz. A régi ipari telepnek a nagy részét be tudjuk járni. Nyolc céget nézünk meg, melyek közül valamelyik még létezik, valamelyik már nem.”- számolt be a Győr Plusz Médiának a túravezető. 

A túra útvonala:  Légszeszgyár – Szeszgyár – Ágyúgyári Munkástelep – MÁVAG gyár – Ágyúgyár – Cardo Bútorgyár – Lenszövő –  és a Rábatext voltak. 

A vagongyár a győri ipar jellegzetes gyára volt a XX. században, ráadásul még most is létezik, mint Rába. Megnézzük azokat a gyárakat is, ahol a jeles győri textilipar működött.– emelte ki Miklósy Lajos, aki az autómentes napon 30 lelkes érdeklődőnek tartotta meg az ipartörténeti emléktúrát.

Galéria: Ács Tamás

Korábban ma a témában:

Kapcsolódó témák: #autómentes nap | #Győr |
Hirdetés