Gazdasági kihívásokról egyeztettek a megye legnagyobb cégei az Iparkamarában

Mireider Máté O. Jakócs Péter
2024.01.13. 16:20

Nagyszabású kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a megye legnagyobb cégei a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A találkozón természetesen nagy hangsúlyt kapott az autóipar, de a munkaerőpiac általános kihívásairól is egyeztettek a cégek képviselői.

Az Iparkamara szervezeti keretein belül működő Nagyvállalati Klub évindító beszélgetésének témája január 12-én, pénteken a „A humán erőforrás és versenyképesség összefüggései az átalakuló autóiparban és ipari termelésben” volt. A megye nagyvállalatainak képviselői felvezetésként a PwC Magyarország Kft. HR tanácsadási vezetőjének, Reguly Mártának az előadását hallgatták meg, aki arról beszélt, milyen generációs és korosztályos elvárások jelentkeznek a munkavállalóknál.

Reguly Márta

Többek között azokra a kérdésekre világított rá, hogy mit várnak el a legfiatalabb, Z-generációs munkavállalók, milyen prioritásaik vannak az álláskeresésben. Mint elhangzott, a fiataloknak az alapbér mellett már fontos szempont a túlórák kifizetése, a bónuszok mértéke, és az is, hogy milyen technológiai környezetben dolgozhatnak. Az elmúlt évek nagy fejlődése volt a home office és a távmunka térnyerése, ezekről szintén beszélt a szakértő.

„A Nagyvállalati Klubunk tagjai jelenleg a megye GDP-jének a több, mint 70 százalékat termeli meg, a gazdaság szempontjából egy nagyon fontos szervezetéről van szó a kamarának” – emelte ki Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei és Kereskedelmi Iparkamara elnöke a Győr+ Médiának. „Olyan sok változás éri az autóipart, ami a megyénkben egy kiemelkedő iparág, hogy ezekre a változásokra válaszokat kell adjunk. Az egyik fontos kérdés a humánerőforrás, hogy hogyan tudjuk a leghatékonyabban működtetni ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk világszinten is” – értékelte a kamarai elnök. Mint elmondta, az emberi tényező mindig fontosabb, mint a technológiai, azonban a technológia fejlesztésével reagálni kell arra is, hogy a humánerőforrást hogyan lehet jobban hasznosítani. Ez különösképp igaz a megyére, hiszen három főváros vonzáskörzetében fekszik a régió. Az Audi szerepe kiemelt a területen, hiszen a gyártócég lépései meghatározzák a teljes ipar fejlődési irányát is minden területen.

Az előadást kerekasztal-beszélgetés követte, amelyen Németh Kinga, az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági tagja, Frey Gergely, az SMR Automotive Bt. ügyvezetője, Pausits Valér, a Verarbaiten Pausits Kft. ügyvezetője, Csákvári Iván Róbert, a Work Force Kft. ügyvezetője, valamint Pintér-Péntek Imre vettek részt.

Több témát is tárgyaltak a közönséggel együtt, ilyenek voltak az autóipari főtermék, az autó változása is, ideértve a robotikát és a mesterséges intelligencia hozta változásokat is. Érintették azt, hogy vajon mi szükséges a versenyképesség megőrzéséhez: a termék, az innovációs érték, az oktatás vagy az infrastruktúra területén milyen változások szükségesek a sikerességhez? Természetesen szó esett a munkavállalókat leginkább érintő kérdésről is, miszerint a robotok megjelenése a termelésben hogyan érinti a dolgozókat? Hiszen minél drágább a munkaerő, annál nagyobb a kényszer a cégek részéről, hogy inkább robotokkal dolgoztassanak – hangzott el a felvetés. Érdekes kérdésként felmerült, hogy vajon szükség van-e arra, hogy továbbra is a régióban legyenek a legmagasabb bérek, hiszen a fizetések pénzügyi terhe veszélyeztetheti a versenyképességet egy bizonyos szint felett.

Pintér-Péntek Imre

Mint azt a szakemberek elmondták: a régiónk Bécs, Pozsony, és Budapest között helyezkedik el, az 1 főre jutó GDP az EU átlaghoz képest 150 százalékos, és a munkaerő elszívása állandó, ez pedig felveti a külföldi munkavállalók megjelenésének kérdését is.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt