Fröccsnapok

„Fogyasszanak, és adakozzanak!” – Galériákkal frissítve

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2021.07.16. 19:48

„Kevés bor, sok szóda. Ebben a nagy melegben így igyuk a fröccsöt, hogy oltsuk a szomjunkat”– ajánlotta dr. Dézsi Csaba András polgármester a XVI. Győri Fröccsnapok péntek esti megnyitóján a Dunakapu téren.

Hagyományosan Jedlik Ányos szobrának megkoszorúzásával indult pénteken a programsorozat, ahol Nyakas Szilárd, rádiós, író arról beszélt, hogy Jedlik Ányos, a magyar tudományos élet Robinsonja volt, egymaga építette technikai eszközeit, készítette el többek között a szódavizet, de nyelvújító is volt, mindent megoldott. Léggömb, kirakat eresz – többek között ezeket a szavakat is ő alkotta, amiről kevesen tudnak. „Jedlik nyakába” a virágfűzért dr. Horváth József, a Rotary Club Győr alapítója és a club soros elnöke Tóth Virgil akasztotta, a Nyúli Dalárda nótázásával kísérve.

A Dunakapu téren 17 órától a győri Red Roosters adott koncertet, majd fél hétkor dr. Dézsi Csaba András nyitotta meg a rendezvényt. Hangsúlyozta, Győrtől nem áll távol a jótékonyság, itt szorgalmas, dolgozó emberek élnek és figyelnek arra, hogy a rászorulókat is segítség. „Szívügyünk Győr, segítjük egymást ott, ahol tudjuk”.

Tóth Virgil a leggyőribb fesztiválnak nevezte a Fröccsnapokat, és felelevenítette, hogy a fröccs Győrben született, Fóton keresztelték és keresztapja Vörösmarty Mihály. A Rotary a várossal közösen 16. alkalommal szervezi meg Fröccsnapokat, amely jótékony célokat szolgál, a Kazinczy Szép Magyar Beszéd verseny és díjazottjai mellett cserediák programokat és a hajléktalanok étkezést is támogatják a befolyt összegből. ”Fogyasszanak és adakozzanak!

Galéria: Ács Tamás

A Rotary Klubok Országos kormányzója Németh László köszöntőjében arról beszélt, hogy sok-sok rotary klub fogott össze itt Győrben, a jó cél, a barátság és a jóakarat jegyében.

A megnyitót a győri Váray László Akusztik Stand Up koncertje, majd este a Dzsem zenekar fellépése követte.

A Győr+ fotósai megörökítették az első nap pillanatait:

O. Jakócs Péter galériája

Vig Norbert galériája