Hirdetés

Fröccsözve jótékonykodhatunk

Fotó: Győr+ Archív
Földvári Gabriella
2021.07.16. 17:46

A hagyományos XVI. Győri Rotary Fröccsnapokat július 16–18. között rendezik meg, koncertekkel, kiállításokkal, gyermekprogramokkal a Dunakapu téren.

Hirdetés

A győri városi legenda szerint Jedlik Ányos, a győri bencés rendi líceum tanára vidám és népszerű ember lévén szívesen borozgatott a rendház szerzeteseivel. Itták az atyák a környék jó borait, a gondjuk csak az volt, hogy a Balaton-felvidékről szekéren, hordókban hozatott ásványvízből rendre kiszökött a szénsav.

Nógatták is Jedliket, hogy a dinamó és egyéb komolytalanságok után csináljon végre valami hasznosat. Tartsa benne vagy tegye bele a vízbe a szénsavat. És Jedlik Ányos szót fogadott. A pezsgő vizet gyorsan és olcsón előállító készülék 1829-ben kezdte meg áldásos működését a győri bencés rendházban. A mesterséges savanyúvízzel hígított bort a győri szerzetesek ízlelhették meg először.

Hirdetés

Ezen a hétvégén bárki megkóstolhatja a bor és szóda keverékét akár hosszúlépés, kisfröccs, nagyfröccs, házmester vagy melák formájában a Dunakapu téren. A finom borok és a hungarikum szóda mellé kulturális program is dukál. Pénteken fél ötkor megkoszorúzták Jedlik Ányos szobrát, majd 17 órakor került sor a megnyitóra a Dunakapu téren felállított színpadon.

Este a Váray László Akusztik Stand Up, a Dzsem zenekar muzsikájára fröccsözhetünk. Szombaton az esti Republic-nagykoncert előtt 18.30-tól Török Ádám zenél. Vasárnap a Dániel Balázs trió és Pleszkán Écska, Lilien és Kónyai Tibor, valamint zárásként Elsa Valle-koncert várja a bulizókat. Amíg a felnőttek a 12 faház egyikénél kóstolgatnak, addig a gyerekek a különböző népi fajátékokat próbálhatják ki.

A három nap alatt lesz Harley Davidson-kiállítás, ahol több mint harmincféle nagymotort látnak az érdeklődők a Four Rivers Chapter Hungary Egyesület szervezésében. Míg a Látogatóközpontban a szódásszifon-kiállítás tekinthető meg Albert Zsolt, Bendecs Gyula Gábor gyűjtő és Hámori Sándor Rotary Club-tag gyűjteményeiből. Ingyenes omnibuszos utazás is várja a családokat. Szombaton 17.30-tól a Jerusalema Tánckihíváson a győri és környéki tánciskolák, civil szervezetek vesznek részt, ezzel mondva köszönetet az egészségügyi dolgozóknak, és mindenkinek, aki részt vett a Covid elleni harcban.

Tizenhét évvel ezelőtt dr. Horváth József, a Rotary Club Győr alapítója, az ötletgazda kezdeményezésére szervezték meg először a Rotary Fröccsnapot azzal a céllal, hogy megismertessék a győriekkel a fröccs eredetét, népszerűsítsék az italt, és hogy az ital megkapja a kultúrtörténetben a neki megillető helyet.

A Fröccsnapokon befolyt összegből a Kazinczy-díjasokat és a Szép magyar beszéd versenyt és a támogatják. Ez a verseny mára egy legenda, egy hagyomány, úgy mint maga a Fröccsnapok.


Az idei eseményre, Győr királyi várossá válásának 750. évfordulójára Győr, a fröccs városa címmel jelent meg egy izgalmas, értékmentő könyv, amely körbejárja a fröccs történetét, fölvillantja a legendákat, bemutatja a borvidék múltját és jelenét.

likeold
a fb oldalunkat