Finisben a tanév, búcsúznak a diákok és a város is!

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó
2024.04.29. 19:33

Tíz intézmény részvételével hétfő délután immár 32. alkalommal került sor a hagyományos városi ballagásra, ahol a kollégiumok diákjai búcsúztatták a tanévet, tőlük pedig búcsúzott Győr városa és a tankerület. A fiatalokat dr. Pergel Elza, alpolgármester valamint Gede Eszter a Győri Szakképzési Centrum kancellárja köszöntötte, a jó hangulatról az intézmények tehetséges tanulói gondoskodtak. Természetesen a díjak átadása sem maradhatott el.

Zsúfolásig megtelt a Városháza Díszterme, minden évben nagy örömmel érkeznek a végzős fiatalok a Városi Ballagásra, ahol ezúttal is a győri kollégisták idézték fel a mögöttük álló, munkával teli éveket és a nagybetűs élet kapujában izgatottan tekintettek közösen a jövőbe.

A megjelenteket dr. Pergel Elza üdvözölte. „Győrtől már elköszönt száznál több kollégista, középiskolás. Kevesebbek leszünk nélkületek és nem csak számszerűen. Hiányozni fogtok Győr utcáiról, a parkokból a terekről és persze az intézményekből. A magyar oktatásban a kollégiumok igazán sikeres szellemi műhelyek voltak mindig. A kollégium az a hely, amely közösségi tér, kortársak agorája, vitafóruma, és egyben a tanulók kiteljesedésének színes otthona. A kollégistákról tudjuk, hogy utolsó vizsgáik után magukkal viszik majd Győr kultúráját, szokásait, értékrendjét hiszen szabadidejükben ebben a közegben élték mindennapjaikat, és itt vált mindenki igazán önálló felnőtté” – mondta beszédében dr. Pergel Elza.

A megindító szavak után a Wild Dream Team nevű zenekar, gitárszakköre és énekkara lépett fel, mely zenei formáció most már évek óta együttműködésben valósul meg a Jedlik és a Lukács Kollégium tanáraival és diákjaival. Az ünnepségen az „Én, József Attila” című musicalből az Áldalak búval, vigalommal című dalt, majd később a Játékkészítő című darabból az Álmodd meg a csodát című muzsikát is előadták a tehetséges, ifjú művészek.

Az ünnepségen Gede Eszter gondolatai is útravalóul szolgáltak a kollégistáknak. „Először is köszönetet szeretnék mondani nektek és a szüleiteknek, hogy évekkel ezelőtt valamelyik győri intézményt választottátok. Azt is gondolom, hogy ennek a döntésnek voltak reális okai. Büszkék vagyunk történelmi hagyományainkra, hiszen Győrt mindig is iskolavárosként tartották számon, országos hírű iskoláink vannak, az élbolyban járnak az intézményeink. Egyedi, különleges és magas szintű képzést tudunk kínálni. Biztosan nagy várakozással tekintetek a jövőbe, nagy kihívások várnak rátok, lesz feladat bőven, kezdődnek az érettségik és a szakmai vizsgák. Ehhez kívánok Nektek sok sikert” – fogalmazott a Győri Szakképzési Centrum kancellárja.

A rendezvényen Csóka Botond Rábaközi figurás táncával kápráztatta el a résztvevő diákokat, a Kazinczy Kollégium képviseletében Stróbl Rebeka énekelt, de felléptek a Győri Tánc-és Képzőművészeti Szakgimnázium és Kollégium diákjai is.

A 32. városi ballagáson ezúttal is díjazták a szakembereket. A Kossuth Lajos Kollégium Győr Egyesülete a Pro Urbe-díjas Bári Olga egykori kollégiumvezető tiszteletére 2022-ben megalapította az Arrabona Collegiata díjat, melyet idén nevelőtanár kategóriában Fehérvári Zsuzsanna pedagógus-oktatónak ítélték oda, míg technikai személyzet kategóriában Germán Ildikó áldozatos munkáját ismerték el.

A hétfői, ünnepi találkozó zárásaként Csorba János igazgató-lelkész áldotta meg a ballagó diákok elkövetkezendő útját.

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka, Zombai-Kovács Ákos