Hirdetés

Felújították a győrzámolyi ravatalozót

Fotó: Marcali Gábor
Németh Boglárka
2021.12.10. 14:30

A Magyar Falu Program keretében újult meg a győrzámolyi temető ravatalozója majdnem 10 millió négyszázezer forintból. A renoválás során megtörtént az épület külső és belső festése, az ajtók cseréje, a tető felújítása, valamint megoldották az évek óta problémás csapadékelvezetést is.

Hirdetés


Az új ravatalozó felavatása péntek délelőtt volt, melyen részt vett a körzet országgyűlési képviselője, Dr. Nagy István agrárminiszter is. A település polgármestere, Pulai Nikoletta megköszönte a képviselő segítségét és közbenjárását, hiszen, ahogy ő fogalmaz nélküle nem sikerülhetett volna, ahogy a helyi vállalkozók lokálpatriotizmusa nélkül sem. Ők a felújítás során olyan hibákat is megjavították például a tetőn, amely nem volt része a felújítása tervnek.

,,A felújítás során felmerült a toronyban lévő, úgynevezett lélekharang felújítása és elektromossá tétele is. A megtekintés során kiderült, hogy ez a harang 1921-ben készült, tehát ebben az esztendőben 100 éves” – emelte ki Pulai Nikoletta, aki hozzátette mostantól egy motorral felszerelt harang csendülhet fel, amikor a falu halottait utolsó útjára kísérik a hozzátartozók.

Hirdetés

Az eseményen Nagy István országgyűlési képviselő is felszólalt.

,,Ha meg  meg akarjuk ismerni egy közösség gondolkodását, akkor meg kell nézzük a temetőt, ez azt is megmutatja hogyan gondozzák az elődök emlékét” – mondta a képviselő, aki hozzátette, hogy a helyi önkormányzat fontos feladata az, hogy az itt élőkre méltóképpen emlékezzenek, és méltóképpen kísérje őket utolsó útjára, ennek pedig elengedhetetlen része egy modern ravatalozó is.

Ezt követően Kozma Imre atya, A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője visszatért szülőfalujába, Győrzámolyra.

,,Én hazajöttem, valóban erre a csodálatos tájra”– mondta, hozzátéve, hogy a települést Szigetköz ékességének tartja, amely az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében található. Az Atya szívesen tért vissza és meg is áldotta a most felújított épületet. Az eseményen az általános iskolások verseltek és zongoráztak is.

Galéria: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #felújítás | #Győr+ TV | #híradó | #ravatalozó | #temető |
likeold
a fb oldalunkat