Felújításból felújításba

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2024.01.24. 11:00

A 2023-as év a felújításokról és az átadásokról szólt a nádorvárosi Szent Kamillus Plébánián, ahol a tervek szerint, idén is folytatódnak a munkák. Pörgős 2024-re számít a templom plébánosa, aki bízik a hívek támogatásában, hiszen az orgona és a plébániaépület modernizációja is több millió forintos tétel. Berkes Gyula arról is beszélt, hogy bár a népszámlálás adataiból az derült ki, hogy Magyarországon egyre kevesebben gyakorolják vallásukat, a Szent Kamillus közössége szerencsére nem csökken.

”Oltárokat újítottunk fel és adtunk át az elmúlt évben, de ezen kívül sajnos hívő közösségünk mindennapjaira az Ukrajnában és a Közel-Keleten dúló háború is rányomta a bélyegét, érezni lehetett és lehet most is a hangulaton” – mondta Berkes Gyula. Idén is folytatódhatnak a munkálatok a plébánián, az orgona és a plébániaépület is felújításra szorul, ezek megvalósításához a hívek segítségére is számítanak.

„Az orgonánk felújítása régi vágy, főleg a kántorunk részéről, a plébánia pedig 2008-ban lett utoljára rendbe téve, viszont a főfalakhoz akkor nem nyúlhattunk hozzá, így a vizesedést sem sikerült orvosolni, ezeket szeretnénk rendbe tenni idén az egyházközség és a jóérzésű hívek segítségével” – fogalmazott a plébános.

„Nagy visszhangot váltott ki, hogy kevesebben vallották magukat vallásukat rendszeresen gyakorló embernek, de szerencsére hozzánk, templomunkba jönnek folyamatosan a hívek, eddig a káplánom segítségével, februártól viszont már nagyjából magam próbálom megszólítani hittanórákon a fiatalokat, rajtuk keresztül pedig szüleiket, hogy térjenek be hozzánk, gyakorolják vallásukat, ne távolodjanak el Istentől” – hangsúlyozta Berkes Gyula.

A Szent Kamillusban tehát szokás szerint dolgos, feladatokkal teli évre készülnek idén, melynek végére remélhetőleg nem csak a templom orgonája, de a plébánia épülete is megújulhat.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #egyház | #felújítás | #híradó | #hívő | #Szent Kamillus | #templom |