Felavatták a Kekszgyár volt igazgatójának emlékoszlopát

Venesz Klaudia Fotó: O. Jakócs Péter
2024.04.25. 20:04

Halbritter Mátyásnak, a Győri Keksz- és Ostyagyár egykori igazgatójának állítottak emléket a „Kockánál”. Az időzítés nem véletlen, a köztiszteletben álló vezető nyolcvanadik születésnapját ünnepelné idén.

Halbritterné Raffai Judit kezdeményezésére, a Széchenyi István Egyetem Innovációs Parkja előtt kapott helyet az a könyvet formázó emléktábla, melynek felavatására csütörtökön gyűltek össze a Pro Urbe-díjas lokálpatrióta családtagjai, egykori munkatársai és tisztelői. Az avatási ünnepségen megjelent dr. Dézsi Csaba András polgármester, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő és dr. Filep Bálint egyetemi elnök is.

Halbritter emlékmű OJP

Dr. Dézsi Csaba András polgármester úgy véli, a győriek között nagyon kevés olyan ember van, akinek ne lett volna kötődése a város két alappillérét alkotó vállalat, a Rába Vagon- és Gépgyár, vagy a Győri Keksz- és Ostyagyár valamelyikéhez. A Közép-Európában kiemelkedőnek számító üzemben számos olyan terméket gyártottak (vaníliás karika, pilótakeksz) amelyek nagy népszerűségnek örvendtek. Halbritter Mátyás lokálpatrióta tevékenységének és az Universitas Győr Alapítványban vállalt szerepének köszönhetjük azt, hogy a korábbi Műszaki és Távközlési Főiskola egyetemmé váljon – emelte ki a polgármester. A győri emberek hite, tudása és szorgalma, munkája és tehetsége az, ami a város sikerét adja – ilyen elvekkel élt és dolgozott Halbritter Mátyás is.

Halbritter OJP

A Széchenyi István egyetem elnöke, docense, dr. Filep Bálint köszöntő szövegében méltatta Halbritter Mátyás lokálpatrióta tevékenységét és négy évtizednyi kitartó munkáját. Az elnök úgy véli, hálával tartozunk minden olyan személynek, akik ennyit tettek a térségünkért.

Simon Róbert Balázs szerint a néhány hónapja átadott tudományos és innovációs parkra a kekszgyári igazgató végtelenül büszke lenne, hiszen az Universitas Győr Alapítványnak oszlopos tagjaként oroszlánrészt vállalt az egyetem megalapításában. A képviselő emlékeztetett, hogy a korábbi, az egyetemnél tartott megemlékezés mellett az Ipari Parkban működő cukorkagyár üzemében is főt hajtottak a vezető előtt és egy akkor egy kis kiállítással is készültek. Simon Róbert Balázs követendő példaként tekint a kekszgyári igazgatóra és vallja, hogy ugyan ilyen közösségformáló személetre van szükség a jelenben is.

Halbritter OJP

Halbritterné Raffai Judit szerint az idő múlásával nem múlik, legfeljebb enyhül férje elvesztésének fájdalma. Kötelességének érzi gondozni házastársának hagyatékát azért is, mert büszkeséggel töltötte el férje tevékenysége. 1988-ban hozta létre Halbritter Mátyás a kekszgyár nyugdíjasainak alapítványát, amely az országban egyedülálló módon támogatja a már megszűnt vállalat egykori dolgozóit.

Dombóvári Lajosné, a Győri Keksz- és Ostyagyár Nyugdíjasaiért Alapítvány kuratóriumának elnöke is jó szívvel emlékezett egykori vezetőjére. Negyven évig dogozott a kekszgyárban, és megjegyezte, hogy nagyon erős volt a munkavállalókkal való kapcsolat. A 470 tagot számláló alapítvány a mai napig támogató közösséget alkot – mondta el a kuratórium elnöke.

Halbritter OJP

A győriek szeretettel emlékeznek Halbritter Mátyásra, akiről a közelmúltban utcát is neveztek el. Tevékenységével és hozzáállásával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kekszgyár ne csak egy munkahely legyen, hanem egy stabil és erős hátteret adjon az ott dolgozóknak és családjuknak.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt