Fehér Bot Világnapja Győrben

J. Kovács Andrea
2023.10.16. 14:15

Október 15. a Fehér Bot Világnapja. Mint ismeretes, a fehér bot a vakok utcai közlekedésének elengedhetetlen segédeszköze. A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére.

Ma délelőtt a Vakok és Gyengénlátók vármegyei egyesülete a városi könyvtárban emlékezett meg a világnapról. Az eseményre eljött dr. Pergel Elza alpolgármester, valamint az Első Győri Lions Club, az Arrabona Lions Club és a Patrónus Lions Klub képviselői.

Dömötör Attila, a vakok és gyengénlátók egyesületének elnöke úgy fogalmazott: október 15. nagyon fontos dátum a látássérültek életében, hiszen ezen a napon még jobban megmutathatják magukat az embereknek. Elmondhatják milyen segítségre van szükségük ahhoz, hogy megtapasztalhassák, ők is ugyanolyan tagjai a társadalomnak, mint mindenki más. Ezért egész évben szerveznek érzékenyítő programokat, mert a látássérült embereknek nyitni kell a látók felé, a látó közösségnek pedig a látássérültek felé.

Dr. Pergel Elza ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: „A világ gyönyörű, de nemcsak színekből áll, hanem szeretetből, melegségből, megtapintott finomságból vagy éppen érdességből. Aki elveszítette a fényt, a világosságot és a színeket, ha a lelkében béke van, teljes életet tud élni. Teljes életet a melegség, a tapintás, a finomság érzésével és azzal a szeretettel, amit képes fogni és amelyet képes tovább adni.”

Az alpolgármester ismertette a fehér bot történetét is: Az ötlet egy francia hercegnőtől származik, aki a párizsi utcákon sétálgatva vette észre, milyen veszélyben vannak, és mennyire bizonytalanok a vakok a közlekedésben. Így született meg a könnyen felismerhető és kézben hordható segédeszköz gondolata, mely aztán fokozatosan elterjedt a világon.

A rendezvény Széles Zoltán zenés műsorával folytatódott, aki ismert operettekből adott elő részleteket.

Az ünnepség végén a látássérültek érdekében végzett munkájáért elismerő oklevelet kapott Lenzsér Jánosné, Lengyel Júlia és Kohlhauser Ildikó.

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Fehér Bot Napja | #Győr | #Győr+ TV | #híradó |