Hirdetés
Női összefogás Blaha Lujza emlékéért

Emléktáblát kapott a nemzet csalogánya Győrben

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2020.09.11. 17:38

Jótékony adománygyűjtő teadélutánt nem tartottak, de a megyei kamara Női Vállalkozó Klubjának tagjai megvalósították az elképzelésüket, Blaha Lujza születésének 170. évfordulóján emléktáblát avattak pénteken a Király utcában.

Hirdetés

93 évvel ezelőtt a Győri Jótékony Nőegylet adománygyűjtő akciója segítségével állított emléket Blaha Lujzának, az emléktábla azonban az idők során eltűnt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Női Vállalkozói Klubja kezdeményezésére, 2020-ban ismét tábla hirdeti, Győrben élt is innen indult karrierje a híres színésznőnek.

Hirdetés

A mai Sarkantyúköz 11-13. számú ház helyén lévő épület ablaktalan padlásszobája volt Blaha Lujza otthona, ahol 1857-től 1859-ig élt családjával. A gyerekszínészre a Rába-szigeten (mai Radó-sziget) álló színházban figyelt fel a kor akkori jeles orvos-író színikritikusa, Dr. Kovács Pál.

Horváth Imre Tamásné, a Női Vállalkozói Klub elnöke avatóbeszédében kiemelte, az emléktábla elhelyezésével nem csak a művésznő iránti tisztelt kifejezése volt a céljuk, hanem az is, hogy megismertessék és felhívják a figyelmet a színésznő és Győr kapcsolatára.

„Örülök a civil kezdeményezésnek, hogy a győriek felkarolják a jó ügyeket és hírül adják, Győr nem egy iparváros. Blaha Lujza és a neki állított emléktábla jó példa arra, hogy városunkban már évszázadokkal ezelőtt magas színvonalú kulturális élet folyt, és jó példa arra, hogy a győriek fontosnak tartják a múltunk megőrzését, ápolását, hiszen ezek mutatják meg identitásunkat – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Pintér-Péntek Imre a kamara elnöke az összefogás jelentőségéről beszélt, arról, hogy egykor a Győri Nőegylet összefogásával helyeztek el emléktáblát és most is a nők összefogásával készülhetett el az új tábla.

Dr. Rechnitzer János, regionális kutató szerint Győr egy maszkulin város, 750 éves történelme során az erős férfiasság volt rá jellemző. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy mindössze négy hölgynek állítottak emlékhelyet az elmúlt évtizedekben. A győri születésű Meszlényi Teréziának, Kossuth Lajos feleségének, akit férjével ábrázol egy szobor Újvárosban, az ’56-ban mártírhalált halt Máté Máriának, a börtönnel szembeni épület falán, Kovács Margit keramikusnak az Árpád úton, valamint Popper Vilma írónőnek, aki a holocaust áldozata lett, emléktáblája a Kossuth utcában található. A kutató szerint nagyon sok olyan hölgy, asszony van városunk történelmében, akik megérdemelnék, hogy emlékhellyel tisztelegjünk előttük, ilyen például Géczy Julianna, a lőcsei fehérasszony.

Dunai Csenge, a Győri Nemzeti Színház színművésze Blaha Lujza naplójából olvasott fel részleteket, és elevenítette fel a színésznő életútját. A műsorban közreműködött a Voksband és Karsai Klára előadóművész.

Az ünnepséget a Kisalföldi Népművészek Egyesületének kézműves vásár színesítette.

Tekintse meg az eseményen készült teljes képgalériánkat!

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ TV | #Kultúra | #megemlékezés |
likeold
a fb oldalunkat